Újabb két tünet: ezek jelenhetnek meg először koronavírus-fertőzés esetén

Forrás: Shutterstock -
tünet koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb eredményre jutottak a kutatók azzal kapcsolatban, hogy mik is lehetnek a fertőzés kezdeti tünetei.

Ahogy haladunk előre az időben, az orvosoknak annál több lehetőségük nyílik a koronavírus-fertőzés tanulmányozására, és arra is, hogy megállapítsák, mik a fertőzés elsődleges tünetei. A hasmenés, a szaglás és ízlelés elvesztése, szemfertőzés, magas láz és köhögés mellett a Daily Star a kínai Wuhan Huazhong Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói által közzétett információkra hivatkozva azt írja, hogy két újabb tünetet határoztak meg, amik a fertőzés korai jelei lehetnek, legalábbis erre figyelmeztetnek. Ezek pedig a fejfájás és a szédülés.

Ezek is lehetnek tünetei a fertőzésnek - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A kutatás során 214 olyan beteg tüneteit elemezték, akik pozitív koronavírus-teszttel rendelkeztek, és a megkérdezettek 36 százaléka szerint jelentkezett valamilyen neurológiai tünet, vagyis fejfájás, szédülés vagy izomfájdalom.

Mit tegyünk tünetek megjelenése esetén?

- Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
- Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát!
- A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.
Ha felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja, és
a) a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a légúti mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti Önt.
b) a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és kórházi ellátást igényel, akkor a mentő a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára vagy járványkórházba, vagy kijelölt intézménybe szállítja Önt, ahol az elkülönítése, az ellátása és a mintavételezés megtörténik.

A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem.

Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

További információt a Koronavírus.gov.hu oldalon találsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.