Exkluzív interjú: első kézből az információ - ezért zárt be Vajna Timi fánkozója

Vajna Timi információ exkluzív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2016 októberében indította útjának Andy Vajna és felesége, Vajna Timi a Mr. Funk vállalkozást. Az ikonikus fánkozó az Arany János utcában volt. Vajna Timi hétfőn, instastory-jában jelentette be, hogy Mr. Funk bezárt. A Life.hu-nak az édességes operatív igazgatója, Timi testvérének férje, Visváder Tamás elmondta, miért kellett meghozni ezt a drámai döntést. Exkluzív interjúban mondta el a Mr. Funk operatív igazgatója az okokat

2016 októberében indította útjának Andy Vajna és felesége, Vajna Timi a Mr. Funk vállalkozást. Az ikonikus fánkozó az Arany János utcában volt. Vajna Timi hétfőn, instastory-jában jelentette be, hogy Mr. Funk bezárt. A Life.hu-nak az édességes operatív igazgatója, Timi testvérének férje, Visváder Tamás elmondta, miért kellett meghozni ezt a drámai döntést.

"Az, hogy itt a vége a fánkozónak, sok tényezőből áll. Timi 2016-ban egy másik üzlettárssal kezdte meg a fánkozó üzemeltetését. Másfél évvel ezelőtt átlábaltunk a vezetőségváltáson, ekkor lettem én az igazgató. Irányításom alatt igyekeztem a költségszerkezeten csökkenteni, a legnagyobb kiadás a bérleti díj volt, ami 8000 euro+áfa. Sokszor megkaptuk, hogy milyen drágán áruljuk a fánkot, ennek oka a költségek kitermelése volt. 30-40 ember dolgozott nálunk, így 17 millió forint volt a havi kiadás, amit az elmúlt másfél évem alatt ki tudtunk gazdálkodni, sőt, profitorientált irányba sikerült elvinni a céget." - mondta Tamás, aki azt is elárulta, hogy 1-2 millió forintra tehető az év során felhalmozott haszon. "Ahogy beütött a koronavírus-járvány, onnantól kezdve a forgalmuk napi 30-40 ezer forint lett, ami felszorozva egy hónappal, a bérleti díj egyharmadát sem fedezte. Márciust még jól bírtuk az előző évi tartalékkal, április 5-én fizetést is tudtam kiosztani, ekkor lett 0 forint a bankszámlán."

A Mr. Funk bérleti szerződése április 30-ig szól, dönteni kellett.

Mr. Funk bezárása Forrás: Mr Funk

"Ha aláírtam volna a szerződést, rengeteg pénzre lett volna szükség a cég megmentéséért. Andy Vajna számtalanszor húzta ki a céget a válságból a korábbi vezetőség alatt. Gazdaságilag és a jövőt tekintve is úgy voltuk az üzlettel, hogy mivel nem tudjuk, meddig fog tartani a járvány és bizonytalan a turizmus visszarendeződése, eljött az ideje bezárni." - mondta az igazgató.

A Mr. Funk bevételeinek 80 százaléka a turistáktól származott. Mivel Andy halálát követően a vállalkozás sorsa az akkori rossz vezetőség miatt bezárásra volt ítélve, Visváder Tamás kérte, adjanak neki 1 évet a működtetésre.

"A kezdeti 0 forintos fizetési nehézségekből eljutottunk odáig, hogy lett tartalékunk, tarthattunk karácsonyi bulit és adhattam bónuszt az alkalmazottaknak. 3 éven át - a vezetésem előtt, többször nagy összeget bele kellett tenni a cégbe, hogy üzemelhessen. Andy és Timi folyamatosan próbálták megmenteni a vállalkozást." - árulta el Tamás, aki fontosnak tartotta leszögezni, Timi Amerikából is maximálisan szívügyének tekinti a fánkozót és annak személyzetét, így annyi pénzt adott, hogy az alkalmazottakat végkielégítéssel lehessen elküldeni.

"Többen is jelezték, hogy megvennék a vállalkozást, de amikor betekintést engedtünk az üzemeltetésbe, láthatták, hogy 4 milliós bérleti díjat nehéz kigazdálkodni 500 forintos fánkokból." - tette hozzá az egykori igazgató.

Az üzlet alapanyagait nem szerették volna eladni, vagy kidobni, így leltározás alkalmával összeszedték, mik azok, amiket fel lehet ajánlani. Tamásék a Heim Pál Gyermekkórházat keresték meg a felajánlandó élelmiszerek listájával.

"Az utolsó fánk gyártása jótékonyságból készült. 360 darab fánkot készítettünk a kórház dolgozóinak és a gyerekeknek."

Timiék valójában nem mondtak le teljesen a fánkozóról. A gépeket nem adják el, raktározzák, tervük továbbra is megvan arra, hogy esetleg egyszer, valahol még újra nyisson Mr. Funk és Ms. Bagle.

Vajna Timi jelenleg Amerikában él, ahol szívügyének tekinti a koronavírus miatti veszélyhelyzet negatív hatásait, így folyamatosan igyekszik segíteni. Legutóbb az Orosházi Kórház alapítványának ajánlott fel 1 millió forintot, amit egy defibrillátor vásárlásra költöttek, de 10 éve folyamatosan támogat állatmenhelyeket, fogyatékkal élők alapítványait és gyermekkórházakat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.