10 önvédelmi tipp, ami megmentheti az életed

karantén családon belüli erőszak család bántalmazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajnos a karantén miatt növekszik a családon belüli erőszakos tettek száma is. Így védheted meg magad!

Szakértők szerint minden lehetőség megvan arra, hogy a karanténnak köszönhetően több családon belüli erőszak történjen, mint béke időben. Ennek több oka is lehet, például az, hogy az izoláltság, a megnövekedett stressz, illetve a bizonytalan jövőkép frusztrálja az embereket.

Az is egy nehezítő körülmény lehet, ha a közös háztartásban élők nem tudnak elszeparálódni egymástól, hiszen így sosem lehet nyugalmuk. Persze ezek közül egyik sem indok arra, hogy bántsuk egymást, ám ha valakinek egyébként is hajlamos hasonlóra, akkor ezej az "apróságok" csak olaj lehet a tűzre. De vajon mit lehet tenni, ha már elindult a lavina? Íme Kovács Ildikó, önvédelmi szakértő, tanácsai.

10 tanács, ha mégis megtörténne a baj

1. Tartsd meg a belső egyensúlyodat! Amíg stabil, kiegyensúlyozott vagy, addig a bántalmazót könnyebben tudod kezelni. Alakíts ki napirendet, törekedj arra, hogy legyen saját időd!

2. Ne hagyd, hogy elszigetelődj a külvilágtól! Tarts szoros kapcsolatot rokonokkal, barátokkal, munkatársakkal videós platformokon keresztül!

3. A telefonodat védd kódokkal, az email és Facebook jelszavakat ne mondd el a bántalmazónak! Ha szükséges, töröld magad, majd titokban csinálj új profilt!

4. Amikor robban, kerüld, amennyire csak lehet. A lakásban helyezkedj úgy, hogy ne tudjon sehova beszorítani.

Forrás: Shutterstock

5. Különösen ügyelj arra, hogy ne legyen elől szúró-vágó eszköz.

6. Ha tudsz, menekülj ki a folyosóra vagy zárkózz be az egyik helyiségbe!

7. Ütés rúgás esetén védd a fejedet, a hasadat, a gerincedet és a lágy részeket!

8. Ha földre kerülsz lábbal, rúgások segítségével próbálj távolságot tartani!

9. Ha falhoz szorít, emeld fel a kezedet, határozottan tartsd ki, és próbáld eltolni magadtól. Védd a fejed, ha szükséges!

10. Hangosan kérj segítséget! Szólítsd fel a bántalmazót, hogy hagyja abba! - írta meg az önvédelemoktatás.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.