Koronavírus - Pozitív lett egy macska tesztje Franciaországban

macska koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gazdáitól kaphatta el a fertőzést.

Franciaországban pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje, a fertőzést feltételezhetően a gazdáitól kapta el - közölte szombaton a Párizshoz közeli Alfort nemzeti állatorvosi főiskolája, amely a fertőzötteknek azt javasolja, hogy tartsanak távolságot házi kedvenceiktől is.

A fotó illusztráció Forrás: 4 PM production/Shutterstock

Az ENVA, a francia egészségügyi hatóságok és a párizsi Pasteur Intézet járványkutatóinak közös csoportja tucatnyi olyan macskát tesztelt, amelyeknek a tulajdonosai fertőzöttek, és közülük egyetlen állat tesztje bizonyult pozitívnak. A macska légúti és emésztési klinikai tüneteket is produkált.
Ez az első macska Franciaországban, amelyet koronavírus-hordozóként diagnosztizáltak - olvasható az ENVA internetes oldalán. A kutatók arra emlékeztettek, hogy Hongkongban, Belgiumban és New Yorkban is találtak már vírushordozó macskákat, de a jelenség ritka.

A járványkutatók a franciaországi gócpontokon, ahol a vírus továbbra is terjed, kifejezetten fertőzött állatokat is kerestek, de korábban egyetlen egyet se találtak - jelezte Sophie Le Poder, az ENVA virológusa, a tanulmány egyik szerzője a francia hírügynökségnek.

Az ENVA azt ajánlja a Covid-19 betegeknek, hogy korlátozzák a szoros kapcsolattartást a macskájukkal, viseljenek maszkot a jelenlétében és mossák meg a kezüket, mielőtt megsimogatják.
Az eddigi kutatások szerint nem létezik semmilyen bizonyíték arra, hogy a koronavírussal fertőzött néhány kisállat embert megfertőzött volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.