Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosa szerint a lakosságszámhoz képest nem magas a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma hazánkban. 

Hozzátette, adataink nagyban hasonlítanak a környező országok adataihoz, akár a halálozások, akár a betegség előfordulása tekintetében. Az aktív fertőzöttekkel kapcsolatban azonban még van dolgunk:

"Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de miután a betegség hosszú lefolyású, még sokan vannak intenzív osztályon. Jelenleg is ápolnak olyan beteget, aki már négy hete van lélegeztetőgépen" - mondta a szakember.

A főorvos szerint hazánkban több tízezer ember eshetett át a koronavíruson, és az ismert esetek 80 százalékánál is enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen zajlott le a betegség. Több, mint ezer ember került kórházba, és több, mint 500 fő veszítette életét valamilyen szövődmény következtében. A vírus ugyanis sajnos támadja a szívet, az agyat illetve a vesét is, és ha valakinek már van valamilyen alapbetegsége is, akkor ez sok esetben végzetes következményeket okoz. 

dr. Szlávik János, infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa.fotó: Origo - Talán Csaba

A hidroxiklorokin magyarországi alkalmazásával kapcsolatban Szlávik János közölte, a legújabb tudományos eredményeket figyelemmel kísérve úgy döntöttek, nem kezdenek beteget hidroxiklorokinnal gyógyítani itthon.

Hozzátette: mivel nincs törzskönyvezett gyógyszer a koronavírus ellen, azok a terápiák, amelyeket eddig alkalmaztak, korábbi - elsősorban kínai - tapasztalatokon alapultak. Azt mondta: a járvány elején az egyik maláriagyógyszer hatóanyaga valóban szerves része volt a koronavírus-fertőzés terápiájának, "nagyon sok betegnél alkalmaztuk, sikerrel".

A főorvos közölte, azokat a mellékhatásokat, amelyeket az idős, szívbeteg embereknél megfigyeltek, Magyarországon egy esetben észlelték, és ez elenyésző ahhoz képest, hány beteg kapta ezt a gyógyszert. Szlávik János úgy fogalmazott, "valószínű, hogy csak olyan betegeknél alkalmazták, ahol nem alakult ki mellékhatás" - írja a koronavírus.gov.hu