A 17 éves kaposvári fiatal közösségi oldalakon csalt ki személyes adatokat férfiaktól.

A Kaposvári Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és több rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat egy 17 éves kaposvári fiatal ellen, aki közösségi oldalakon kicsalt személyes adatokkal rendelt értékes mobiltelefonokat azért, hogy azok értékesítésével jusson pénzhez – olvasható az ügyészség honlapján.

A vádlott több közösségi oldalon álprofilt hozott létre kihívó női képek felhasználásával, hogy férfiaktól – ismerkedési szándékot színlelve – kicsalja a személyes adataikat. A fiatal fiú ezután a megtévesztett férfiak által önként megosztott adatokkal az egyik mobilszolgáltató webshopjából a legértékesebb, legkeresettebb készülékeket rendelte meg. Majd miután a kézbesítést végző futárszolgálat munkatársai előtt több hamis okiratot aláírt, a telefonokat eladta.

A vádlott 8 személy adatait felhasználva rendelte meg a telefonokat. A készülékek 330.000-460.000 forint közötti értékűek, ezek közül azonban csak két készüléket vett át, de a szolgáltatónak így is több mint 600.000 forint kárt okozott.

Forrás: Shutterstock

Az ügyészség a vádlottal szemben büntetővégzés meghozatalára irányuló kezdeményezéssel – pártfogó felügyelet mellett – próbára bocsátás alkalmazására tett indítványt, valamint indítványozta a sértett szolgáltatónak okozott több száz ezer forintos kár megtérítését is.