Így tudta hazacsempészni az emberi testrészeket a pátyi boncmester

bizarr boncmester nyomozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokkoló esetre derült fény a napokban: egy pátyi boncmester emberi testrészeket vitt haza a patológiáról, amelyeket a kertjében találták meg. A kollégája mesélt a különc férfiről, és az is kiderült, hogyan csempészhette ki a testrészeket.

A hatvan év körüli pátyi férfi már közel 30 éve dolgozik a szakmájában, az ország legnevesebb egyetemének patológiáján tevékenykedett. Besurranó tolvajok buktatták le, ugyanis több emberi testrészt találtak hordókban az udvarán, majd jelentették a rendőrségen.

„Mi egymás között mindig azt mondtuk, hogy nem százas. Nagyon különös dolgai voltak, a stílusa pedig bicskanyitogató"

– mesélte a Blikknek egy kollégája.
Ismerősei szerint nagyon jó volt a szakmájában, de lekezelő stílusa volt.
Amputált emberi testrészeket lophatott el, amiket a szövettani vizsgálat után a boncmester ad át a hullaszállítóknak zsákban vagy lezárt koporsóban. Tulajdonképpen ilyenkor senki sem ellenőrzi, hogy mindent átadtak-e.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

„Ami a boncteremben történik, azt nagyon komoly előírások szabályozzák. A patológus munkájáról, aki többek között szövettani mintát vesz a különböző testrészekből, részletes korboncolási jegyzőkönyv készül, amelyben a talált elváltozások dokumentálva vannak. Miután ő végzett, következik a boncmester, aki visszahelyezi a szerveket hiánytalanul a holttestbe, megtisztítja a testet és előkészíti azt a temetésre vagy hamvasztásra. Ő felel a holttestek temetkezési vállalatok számára történő kiadásáért is. Vagyis a gyakorlati dolgokat végzi el. Sokan összekeverik a patológust és a boncmestert. Pedig a különbség igen komoly, előbbihez ugyanis orvosi végzettség szükséges" – mondta el Dr. Vörös András, a Szegedi Tudományegyetem Patológiai Intézetének munkatársa.

Az ellopott testrészekből rengeteget találtak a férfi otthonában, DNS-mintákkal végzik majd az azonosítást, aminek költsége 100 millió forint is lehet, ez pedig a vádlottat terheli majd.
Dr. Szeles Géza igazságügyi orvos szakértő a Blikknek elmondta, döbbenten áll az eset előtt az egész szakma:
„Legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy valaki ilyenre képes. Józan ésszel csak azt tudom elképzelni, hogy preparátumokat készített a testrészekből, azokon a tanulók tudnak gyakorolni"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.