Kiderült, honnan származhatnak az Észak-Európa fölött észlelt radioaktív részecskék

Forrás: Shutterstock -
atomreaktor radioaktív felhő radioaktivitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg atomreaktorból származnak azok a radioaktív részecskék, amelyeket Észak-Európa fölött észleltek, de egyelőre nem tudni, hogy honnan erednek - közölte pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A tájékoztatás szerint a térségbeli országoknak mind vannak atomreaktoraik, beleértve Oroszországot is, amely azonban tagadta, hogy onnan származnának az észlelt izotópok.

A NAÜ beszámolója szerint a térségben kissé megemelkedett, "nagyon alacsony mértékű" cézium és ruténium szintet mutattak ki, ami nem jelent veszélyt az emberi szervezetre és a környezetre. Az ügynökség szerint ilyen radioaktív kibocsátás akkor keletkezhet, amikor működik a reaktor, illetve ha karbantartást végeznek rajta.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Észtorságban, Finnországban és Svédországban a múlt héten észlelték a részecskéket.
Aleksi Mattila, a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Központ (STUK) laboratóriumának vezetője azt mondta, hogy az atomreaktor normális üzemmenete során is keletkezhetnek ilyen részecskék. Hozzátette: ilyen részecskéket jellemzően évente egy vagy két alkalommal észlelnek, a jelenlegi eset sem tér el a szokványostól.

Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (CTBTO) Bécsben ugyancsak figyelemmel követte a részecskekibocsátást, és arra jutott, hogy több országban is keletkezhetett.

Sem a NAÜ-nek, sem a CTBTO-nak nincs joghatósága az ilyen esetek kivizsgálására a feltételezett helyszínen, mert a nukleáris biztonság a nemzetközi jog alapján nemzeti hatáskörbe tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.