Gulyás Gergely Operatív Törzs határellenőrzés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap délelőtt bejelentette, hogy az Operatív Törzs javaslatára korlátozza a határellenőrzést a kormány. Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az országokat, amelyekkel kapcsolatban más-más szabályok érvényesek. 

Az operatív törzs javaslatára a következő kormányrendeletet fogadta el a kormány: további hazai korlátozó szabályok bevezetése nem indokolt, a határellenőrzést viszont szigorítják.

Az országokat 3 kategóriába sorolják a fertőzöttség alapján: vörös, sárga, zöld államokat különböztetnek meg.

Zöld esetén bárki beléphet, sárga vagy piros országok esetén a határon ellenőrzés lesz a magyar állampolgárok számára, ha felmerül a fertőzésgyanú, akkor karanténba kell vonulni. 14 napos karanténba kell vonulni akkor is, ha valaki nem tud produkálni legalább 2 negatív Covid-tesztet 5 napon belül. Sárga országoknál egy, vörös országoknál két negatív Covid-teszt kell a karanténból való szabaduláshoz. Sárga esetén nincs különbség külföldiek és magyarok közt, vörös esetén viszont nem léphetnek be külföldiek.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az országokat folyamatosan vizsgálják és ha változik a helyzet, azonnal változtatnak a besoroláson, ellenkező esetben hetente módosítanak rajta és szerdánként jelentik be a módosításokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.