Egy 17 éves fiú törhette fel Bill Gates és Barack Obama Twitter-fiókját

Twitter Barack Obama Bill Gates hacker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 Egy 17 éves floridai tinédzsert és két fiatal férfit tartóztattak le az amerikai hatóságok a Twitter elleni júliusi hackertámadás elkövetésének gyanújával, amelynek során feltörték ismert személyiségek fiókját,  a kárvallottak között volt Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje, Barack Obama volt elnök és Bill Gates, a Microsoft alapítója.

A floridai hatóságok bejelentették, hogy vádat emeltek a 17 éves Graham Ivan Clark ellen, tőlük függetlenül a szövetségi igazságügyi minisztérium azt közölte, hogy vádat emelt Clark két társa, a 22 éves Nima Fazeli orlandói lakos, valamint a 19 éves Mason Sheppard brit állampolgár ellen is.
A három hacker július 15-én törte fel ismert személyiségek, politikusok és a művészvilág képviselőinek Twitter-fiókjait és a bitcoin kriptovaluta átutalására kérte őket.

A floridai Tampa megyei ügyészség szerint a hackertámadások értelmi szerzője a 17 éves Clark volt.
A hackertámadás óriási vihart kavart az amerikai politikusok körében. A kongresszusban a törvényhozók azonnal felszólították Jack Dorsey-t, a Twitter vezérigazgatóját a körülmények tisztázására, és a Twitter biztonsági rendszerének megerősítésére. A szenátus több bizottsága - köztük a hírszerzési és a belbiztonsági is - meghallgatásokat tartott, és mérlegelte, indíttasson-e kongresszusi vizsgálatokat az ügyben.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Andrew Warren tampai megyei ügyész pénteken újságíróknak elmondta: 30 rendbeli bűncselekmény miatt emelt vádat Graham Ivan Clark ellen. "A Szövetégi Nyomozó Iroda (FBI) és az igazságügyi minisztérium az egész országra kiterjedő, átfogó nyomozást indított" - mondta el az ügyész. A szövetségi igazságügyi tárca dokumentumai szerint a két másik férfi társtettesként vett részt a hackertámadásokban, és mindketten a jogosítványukat használták a csaláshoz.

Az Egyesült Államokban nincs személyi igazolvány, a jogosítvány szolgál személyazonosítóként.
A letartóztatások bejelentése után a Twitter rövid bejegyzésben mondott köszönetet a gyorsan eredményre vezető nyomozásért - adta hírül az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.