Aggódnak a nyaralók, elszaporodtak a vaddisznók a Balaton környékén

Forrás: SEFAG Zrt. -
aggodalom strand Balaton vaddisznó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több aggódó nyaraló jelenti, hogy vaddisznót lát a Balatonon és környékén. 

Egyre többször látnak a Balaton parton vaddisznókat. Ha még egy erdőszéli séta közben történne ez, akkor nem is jelentene ekkora problémát, de főként az utcákon és a kertekben tűnnek fel egyre gyakrabban ezek a négylábú állatok - írta meg a Bors alapján a Ripost.

„Négy-öt konda lehet egy-egy anyával és hét-nyolc kicsivel" - mesélte Bíró Imre alpolgármester.

„Hiába van közel az erdő, a településen kényelmesebben és több élelmet találnak. Nem is annyira az eldobált ételmaradékot keresik, sokkal inkább a gyümölcsöket, a kerti veteményest. Jól tápláltnak látszanak. Mivel máshol nem találnak ivóvizet, lejárnak a Balatonra, főleg a nádasokhoz, de mivel megszokták az emberek közelségét, néha besétálnak a strandra is. Nem volt még közvetlen baleset ezekből a látogatásokból, de előfordult már, hogy egy kutya utánuk iramodott, s a kicsinyeit féltő koca elzavarta" – fejtette ki.

A kép illusztráció. Forrás: SEFAG Zrt.

Elsőre szelíd állatnak tűnhetnek a vaddisznók, de ha a koca kicsinyeivel sétálgat emberek közelében és veszélyt érez, képes támadni, ahogyan a kan is, ha nem lát menekülési utat egy helyzetből.

„Legutóbb egy hete, hétfőn hívott valaki, hogy az udvarán a disznók rágják az autóját borító ponyvát. A megoldás a befogásuk és áttelepítésük, vagy a ritkításuk lehet, de belterületi vadászat csak vészhelyzetben lehetséges. A rendőrség maximális biztonsági intézkedések mellett adhat ki engedélyt. A kilövésükhöz három dolognak kell teljesülni: a biztonság, egy erre jogosult vadász, és hogy a disznó várja meg annak kiérkezését" – mondta Bíró Imre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.