Egy év után újra kitört a Sinabung vulkán Indonéziában - Fotó

Indonézia vulkán aktuális kitörés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy év után hétfőn újra kitört Indonéziában a Sinabung vulkán, ami mintegy 5000 méter magas füstfelhőt bocsát ki magából és 20 kilométeres körzetében mindent vastag hamuréteg fed. 

Egy év után szombaton kezdett működésbe lépni az Észak-Szumátra tartományban lévő vulkán. Egyelőre halálos áldozatokról, illetve sérültekről nem tudnak a hatóságok.

A helyieket és a turistákat is arra kérik, hogy a működésben lévő vulkán 5 kilométeres körzetében ne tartozkódjanak és a lávaömlés veszélye miatt maradjanak éberek

- írta meg a dw.com.

A Sinabung tűzhányó kitörése miatt vulkáni hamuval borított házak a Karo kormányzóságban fekvő Berastagiban 2020. augusztus 10-én. Forrás: MTI/AP/Sugeng Nuryono

2010-es kitörése előtt négy évszázadon keresztül szunnyadt, akkor két ember halálát okozta. Később 2014-ben tört ki újra, akkor 16 ember veszítette életét, majd 2016-ban heten lettek halálos áldozatai a kitörésnek. Az elmúlt években több mint 30 ezren kényszerültek a környékén fekvő otthonuk elhagyására.

A vulkán egyike a 120 aktív tűzhányónak Indonéziában, amely a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik. Ennek vonalán kifejezetten sok vulkán helyezkedik el, emiatt rendszeresek a földrengések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.