Koronavírus: Litvániában kötelezővé tették a vírustesztet a beutazók számára

Forrás: Shutterstock -
Litvánia koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Litvániában megkövetelik az előzetes vírustesztet azoknak az országoknak az állampolgáraitól, akik beutazhatnak a balti állam területére - jelentette be hétfőn Saulius Skvernelis litván miniszterelnök.

"Az Európai Unió egyik legszigorúbb beutazási szabályzatát alkalmaztuk, de a (későbbi) határnyitás nyomán a helyzetet gyakorlatilag már nem lehetett ellenőrzés alatt tartani" - mondta Skvernelis, aki szerint ezért kellett változtatni a beutazási feltételeken.

A Litvániába beutazó külföldiektől az utazás előtt legkorábban 72 órával készült koronavírus-tesztet követelnek meg negatív eredménnyel.

A vilniusi egészségügyi minisztérium hetente közzéteszi a pandémiára tekintettel a kockázatos országok listáját. Az eddigi szabályok szerint azoknak volt kötelező karanténba vonulni, akik olyan országokból utaztak be, ahol kétheti átlagban a százezer főre jutó fertőzöttek száma meghaladja a 16 főt. Azon országok állampolgárai pedig egyáltalán nem léphettek az ország területére, ahol ez a küszöbérték meghaladja a százezer főre jutó 25 esetet.

Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

A mostani szabályozás az Európai Unió és az európai gazdasági térség országaira vonatkozik.

"Harmadik államokkal szemben a korábbi szabályok maradnak érvényben" - emelte ki Skvernelis.
A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 2436 fertőzöttet jelentettek, akik közül 81-en hunytak el. A gyógyultak száma 1705.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.