Koronavírus hazánkban: elhúzódó, többfrontos küzdelemre kell számítani

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
járvány COVID-19 koronavírus második hullám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus második hulláma felkészültebb állapotban ér minket, mint tavasszal - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Dömötör részletezte a legfontosabb teendőket és célokat a járvánnyal kapcsolatban. 

"Az év elején az az ismeretlennel álltunk szemben, de ma már többet tudunk, így a felkészültségünk magasabb szinten áll" - fogalmazott az államtitkár, aki szerint elhúzódó, többfrontos küzdelemre kell berendezkedni, mert még mindig nincs tömegesen használható, vakcina.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az alapvető célok: a vírusnak leginkább kitett idősek védelme, az oktatás biztosítása és a gazdaság fordulatszámának mielőbbi visszaállítása, a munkahelyek megvédése - összegezte.

"A fegyelem és az összefogás továbbra is jó pajzs a vírus ellen, és ezt a kormány gyors és hatékony döntéshozatallal erősítheti. Mivel a védekezés eddigi rendszere jól vizsgázott, ezért nincs ok arra, hogy a kormány rángassa a járványügyi védekezés botkormányát" - fogalmazott.

Jelezte azt is, az elkövetkező időszakban nagy szerep jut majd a szolidaritásnak, például a fiatalok sokat tehetnek az idősekért többek között a távolságtartási szabályok betartásával.

Kitért arra is, a kormány pénteken pontosította a beutazásra vonatkozó szabályokat: akik igazolják, hogy gazdasági tevékenység céljából utaznak, korlátozás nélkül visszatérhetnek az országba. A pontosítások között szerepel az is, hogy beutazáskor külföldön elvégzett vírustesztet is elfogadnak - tette hozzá Dömötör Csaba.

Az oktatásról szólva úgy fogalmazott, nagy eredmény, hogy a tanévet el lehetett kezdeni. Ugyanakkor az iskolák részletes járványügyi protokollt kaptak, hogy megelőzhessék a megfertőződést. Fontosnak nevezte azt is, hogy ha a vírus megjelenik egy intézményben, akkor egyedi döntést lehet hozni ebben az esetben - mondta.

Kérdésre elmondta azt is, lezárult a nemzeti konzultáció, a kérdőíveket 1 millió 793 ezren töltötték ki. Ez azt jelenti, hogy a mostani konzultáció volt eddig a második legnépszerűbb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.