Jó, ha tudod: ezeket sose dobd a WC-be: tisztázzuk a tévhiteket

Forrás: Shutterstock -
dugulás szennyvíz wc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus miatt egyre többen dolgoznak otthonról, ezért a Magyar Víziközmű Szövetség arra kéri a lakosságot, hogy alaposan gondoljuk át, mit juttatunk a WC-, valamint a szennyvízrendszerbe. Mert a kiemelkedő használat miatt a problémák is megnövekedhetnek.

A járvány idején sokkal több lakos tartózkodik otthon, és nem is gondolnánk, hogy emiatt akár jóval több munkája lehet a szennyvíztisztítóknak. A Magyar Víziközmű Szövetség arra kéri a lakosságot, legyünk körültekintők ez ügyben, hiszen jelentős plusz munkától és költségtől kíméljük meg ezt az ágazatot.

Jó ha tudod, mit nem szabad a WC-be dobni. Forrás: Shutterstock


„Tilos a szennyvízcsatornába konyhai maradékot, nedves törlőkendőt, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, egyszer használatos szájmaszkot, gumikesztyűt, oldószereket, ruhákat és gyógyszereket, gyógyszeripari készítményeket, benzint, vegyi anyagot, robbanásveszélyes folyadékot valamint építési törmeléket, juttatni!

Kérjük fokozottan figyeljenek arra, hogy a nedves törlőkendők, a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban és ezért ott – bármennyire is hihetetlen - a dugulások kb. 75 %-ért felelősek. Amennyiben ezt számszerűsíteni szeretnénk, ezek a hibaelhárítások éves szinten közel 2, 85 milliárd forint többletköltséget okoznak az ágazatnak" – állt a közleményben.

A dugulások nem csak szennyvíztisztító telepen dolgozóknak okozhatnak pluszmunkát, hanem a háztartásokban is probléma lehet belőle, éppen ezért ez mindannyiunk érdeke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.