Koronavírus: péntek éjszakától szigorúbb járványügyi korlátozásokat vezetnek be a spanyol fővárosban és kilenc környező városban

Forrás: AFP/Gabriel Bouys -
Spanyolország koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Péntek éjszakától szigorúbb járványügyi korlátozásokat vezetnek a spanyol fővárosban és kilenc környező városban annak ellenére, hogy az erről szóló miniszteri rendelet miatt bírósághoz fordult a madridi tartományi autonóm kormány.

Enrique Ruiz Escudero, a régió egészségügyi tanácsosa sajtótájékoztatón ismertette, hogy este 22 órától léptek életbe a korlátozások a tartomány azon városaiban, ahol százezer lakosonként legkevesebb ötszáz koronavírus-fertőzést jelentenek, az elvégzett tesztek több mint 10 százaléka lesz pozitív, valamint az intenzív osztályok telítettsége tartományi szinten meghaladja a 35 százalékot.
Az érintett városok: Madrid, Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles és Parla. Területükön összesen mintegy 4,8 millióan élnek, vagyis a tartomány lakosságának mintegy 72 százaléka.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A felsorolt városokba csak olyan meghatározott indokkal lehet be- illetve kijutni, mint például munkavégzés, oktatás, orvosi ellátás. A kereskedelmi és vendéglátó egységek a befogadóképesség feléig fogadhatnak vásárlókat, vendégeket, továbbá rövidített nyitvatartással működhetnek.
A szabad mozgás korlátozásának bevezetését minden esetben bíróságnak kell jóváhagynia, így amíg ez nem születik meg, a hatóságok csupán tájékoztatnak az ellenőrzések során, de nem büntetnek.

A minisztérium legfrissebb, péntek esti összesítése szerint az elmúlt 24 órában 814 koronavírus-fertőzést jelentettek Madridból, míg országosan 3722-t. Az eddig igazolt esetek száma több mint 789 ezer.
A fertőzésbe 133-an haltak be az elmúlt egy nap során. Egy hét alatt 538-an hunytak el. A halálos áldozatok száma átlépte a 32 ezret.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.