Koronavírus: A járvány felszálló szakaszában vagyunk

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
pandémia fertőzött Müller Cecília koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tizennégy százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héten az előző hetihez képest - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: Európa- és világszerte a koronavírus-járvány második hulláma zajlik, környezetünkben mindenhol jelentősen emelkedik a megbetegedések és a halálozások száma.
Az országos tisztifőorvos közölte, várhatóan Magyarország is alkalmazni fog olyan antigén gyorsteszteket, amelyek a vírus valamely alkotóelemét - jellemzően fehérjéjét - mutatják ki.
Ezzel kapcsolatban elmondta, több összehasonlító vizsgálat zajlott és zajlik Magyarországon ezekkel a tesztekkel, és reményeik szerint vannak és lesznek olyan tesztek, amelyeket be lehet vonni a vizsgálatokba annak érdekében, hogy gyorsabb legyen a diagnózis felállítása, a pozitivitás kimutatása.

Keddre 818-cal nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, és húszan haltak meg. Közülük 15 embernek szív- érrendszeri betegsége és magas vérnyomása, egynek alapbetegségként légzőszervi megbetegedése, további négynek pedig anyagcsere-betegsége, cukorbetegsége, pajzsmirigy- vagy krónikus veseelégtelensége volt - ismertette az országos tisztifőorvos. Életkoruk 53-92 év között volt.
Az azonosított fertőzöttek szám 32 298-ra nőtt, 627 embert kezelnek kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen. Az adatokat elemezve Müller Cecília elmondta, hogy a koronavírus-járvány második hullámában jellemzően a 20-29 éves korosztály betegedett meg, azonban a korfa eltolódni látszik. Míg az összes megbetegedés 25 százaléka ebből a korosztályból került ki, addig a 40. hétre részarányuk 23 százalékra esett. Ugyanakkor a 30-60 éves korosztályban tapasztalnak több megbetegedést, az összes fertőzötthöz képest részarányuk 45 százalék. A 14 éven aluliak részaránya az összes fertőzöttből 4,5 százalék, tehát a gyerekek körében továbbra sem jellemző a megbetegedés - emelte ki. Százezer főre vetítve elmondható, hogy a 40. héten 100 ezer lakosból 322 ember volt fertőzött, ez a szám az azt megelőző héten 253 volt, tehát a járvány felszálló szakaszában vagyunk - mondta. A 100 lakosra vetített korspecifikus eloszlás szerint a legtöbb beteg a 15-19 éves korosztályból kerül ki, hiszen ott 100 ezer főre vetítve 661 pozitív eset van. Müller Cecília kiemelte, valamennyi korosztály érintett, jellemzően a fiatal felnőttek és a középkorúak.

A területi eloszlást nézve a járvány kezdete óta a megbetegedésekben leginkább Budapest és Pest megye érintett, majd Győr-Moson-Sopron megye következik, a legalacsonyabb betegszám Békés megyében, Bács-Kiskunban és Tolnában van. Budapestre a 40. héten 100 ezer lakosra 641 pozitív eset jutott, amely duplája volt az országos átlagnak, amely 322. Mint mondta, a számok is azt támasztják alá, hogy a járvány kezelésében mindenkinek dolga van, nagyfokú fegyelmezettséget kíván mind az emberektől, mind a döntéshozóktól, együttműködésre van szükség. Továbbra is a járvány lassítása a cél, hogy ne háruljon túl sok teher az egészségügyi ellátórendszerre - hangoztatta Müller Cecília.
Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, rendelkezésre áll a betegek ellátásához szükséges intenzív terápiás szakember és szakasszisztens, ezen kívül tavasszal megtörténtek az átképzések is, rezidenseket, hatodéves orvostanhallgatókat és végzős ápolókat vontak be a lélegeztetőgépek kezelésére irányuló képzésbe. Hozzátette: a kórházai ellátást igénylő koronavírusos betegek kezelésére kijelölt intézményekben bővül az intenzívágy- és a lélegeztetőgép-kapacitás.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az enyhe tünetekkel otthon gyógyulóknak érdemes tüneti kezelést alkalmazniuk, láz-, fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítményeket szedni. Érdemes kerülniük a fizikai megterhelést, javasolt az ágynyugalom, emellett érdemes az immunrendszer erősítése D- és C-vitaminnal, kellő mennyiségű folyadék bevitele mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.