Vigyázz! Bankjegyeken, mobiltelefonon akár 28 napig is fertőzőképes maradhat a koronavírus

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
kutatás felület koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ausztrál kutatók szerint a koronavírus 28 napig fertőzőképes maradhat különböző felületeken, mint például bankjegyeken, telefonok kijelzőjén vagy akár rozsdamentes acélon.

A koronavírus elsősorban az emberek köhögése, tüsszentése vagy beszéde útján terjedhet, de úgy tűnik, hogy az eddigi feltételezésekhez képest sokkal tovább képes megmaradni különböző felüleleten - írja a BBC News.

Az új koronavírus elektronmikroszkópos képe. A felvételen kék színnel látható egy sejt felületén Forrás: AFP/Handout

"Miközben az influenzavírus 17 napig képes életben maradni 20 Celsius-fokon, azaz szobahőmérsékleten sima felületeken, az új koronavírus „rendkívül erőteljes", 28 napig életképes lehet ugyanilyen körülmények között"

- olvasható a Virology Journal című tudomány folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kutatás szerint a magasabb hőmérsékleteken a vírus kevesebb ideig képes fennmaradni, mivel minél magasabb a hőmérséklet annál nagyobb valószínűséggel veszíti el a fertőzőképességét, például 40 Celsius-fokon akár 24 órán belül is eltűnhet a fertőzés.

„A vírus életképessége idejének megállapítása segít minket abban, hogy pontosabban előrejelezzük és csökkentsük terjedését, és jobban megvédjük az embereket"

– mondta Larry Marshall, a CSIRO vezérigazgatója.

A kutatás azon eredménye, hogy hűvösebb körülmények között rozsdamentes acélokon is megmarad a fertőzés megmagyarázza, hogy a húsüzemekben vagy a hideg tárolóépületekben miért nőtt meg a megbetegedések és a pozitív tesztek száma.

Az ausztrál kutatók azt is megállapították, hogy a vírus életben tud maradni friss és fagyasztott élelmiszereken is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.