Koronavírus: Müller Cecília bejelentést tett a védőoltásról

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt -
védőoltás koronavírus influenza elleni vakcina influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezen a héten minden háziorvosi praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Müller Cecília arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozó betegeket, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével. A védőoltás legkésőbb október 20-ig minden praxisban ott lesz, de van olyan praxis, ahol már megkezdték az oltás beadását - tette hozzá.
Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen növeli a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát az elhanyagolt, nem rendszeresen karbantartott alapbetegség. A tisztifőorvos arra kérte a rendszeres gyógyszerszedőket, hogy többször konzultáljanak a háziorvosukkal.

Beszélt arról is, hogy megkezdődött a Richter gyógyszergyár által generikumként kifejlesztett remdesivir hatóanyag betegeken történő klinikai kipróbálása, vizsgálata. Az antivirális szert a középsúlyos állapotú betegek kapják, és felére csökkentheti a halálozást.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília kitért arra, hogy sem Magyarországon, sem a nemzetközi szakirodalomban nem dokumentáltak még olyan esetet, hogy koronavírus-pozitív kismama - akár a várandóság alatt, akár a szoptatási időszak alatt - átadta volna a fertőzést újszülöttjének.
Ez rendkívül jó és biztató hír - emelte ki a szakember, hozzátéve ugyanakkor, hogy ezek az esetek sokkal szorosabb megfigyelést igényelnek. Elmondta, Magyarországon néhány ilyen esettel találkoztak, de egyiknél sem fertőzte meg az anya a csecsemőjét. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a vírusátadás légúti terjedésben történik, ezért az igazoltan pozitív, szoptató kismamáknak a maszkviselést ajánlotta.

A szociális intézményekről szólva Müller Cecília elmondta, az 1600 ilyen intézményből 52-ben van jelen a vírus, és 641 embert tartanak nyilván fertőzöttként. Tömeges megbetegedés sehol sincs, jellemzően öt alatti egy-egy intézményben a pozitív esetek száma.

A szakember kérdésre reagálva elmondta, a magánúton elvégzett PCR-tesztek eredményei - függetlenül a pozitivitástól - bekerülnek a központi nyilvántartásba.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a vérplazma-terápia hatékony módja a koronavírus-betegek kezelésének, a középsúlyos betegeknél elkerülhető a súlyosabb lefolyás. Tájékoztatása szerint van elegendő vérplazma, ugyanakkor emelkedik a kórházi ellátásra szorulók száma, ezért arra kérte a fertőzésen már átesetteket, hogy adjanak vérplazmát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.