Önkéntes kijárási korlátozására szólították fel a lakosságot az olasz orvosok pénteken, hogy csökkenjen a koronavírus-járvány terjedése. Az olasz orvosszövetség arra kért mindenkit, hogy az egészségügy működőképességének fenntartása érdekében csak munkavégzés és tanulás céljával hagyják el otthonukat. Az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma meghaladta a tízezret pénteken. A házi orvosokat is tömörítő szakmai szövetség felhívása szerint az olaszok azonnal és önkéntesen tekintsék érvényesnek a kijárási korlátozást.

"A számok aggasztóan emelkednek, minden eszközzel korlátozni kell a fertőzés terjedését, a munkavégzés és az iskolába járás mellett minden más tevékenység, mozgás felesleges, vagyis feláldozható" - olvasható a Fimmg közleményében. Roberto Speranza egészségügyi miniszter komolynak nevezte a helyzetet.
"Nem lehet alábecsülni azt, ami egész Európában zajlik, nem szabad elhallgatni a helyzet súlyosságát" - jelentette ki.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo PercossiAz egészségügyi minisztérium adatai szerint egy nap alatt országosan 10 010 új fertőzöttek szűrtek a korábbi 8804 után. Az új betegek száma negyedik napja több mint ezerrel emelkedik. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 107 ezret, kórházban több mint hatezren vannak, az utóbbi egy nap majdnem négyszázzal emelkedett a számuk. Egy nap alatt ötvenöt beteg halt meg a korábbi 83 után, a halottak száma 36 ezer felett van.