Koronavírus: ebben az országban megkezdődött a fokozatos nyitás

COVID-19 Izrael enyhítés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Izraelben megkezdődött a fokozatos nyitás a koronavírus-járvány miatti egy hónapos zárlat után - írja az MTI.

Reggel megnyitották kapuikat az óvodák, de vannak települések, melyek egy nappal elhalasztották a gyermekek fogadását, mert előbb megvárják az óvónők és a teljes személyzet koronavírustesztjeinek eredményeit.

Munkába mehetnek az ügyfélforgalommal nem foglalkozó munkahelyek dolgozói, a vendéglőkben nemcsak házhoz szállítással, hanem elvitelre is lehet majd főzni, és ismét szabad lesz a napfürdőzés és a fürdés a tengerpartokon, akárcsak a nemzeti és természetvédelmi parkok látogatása.

Megszűnik a lakóhelyek elhagyásának ezerméteres korlátozása, és lehet imádkozni a Templomhegyen az Al-Aksza mecsetnél, a Siratófalnál és a Szent Sír-bazilikában, de hogy milyen feltételekkel, az még nem világos, mert ezeknek a szent helyeknek az új szabályozását még nem hozták nyilvánosságra. Továbbra is érvényben marad a gyülekezési tilalom, zárt helyen csak tíz ember tartózkodhat, nyílt terepen pedig húsz, ami alól kivételt jelentenek a demokratikus alapjog gyakorlásához szükséges tüntetések.

A különösen fertőzött - a fertőzöttségi térképeken pirossal jelölt - városokat szerdáig korlátozott területté nyilvánítják, melyeket elvileg csak munkavégzés miatt és egészségügyi okokból szabad elhagyni. Ebbe a csoportba ultraortodox települések tartoznak.

A kormány tervei szerint a nyitás következő fázisait csak akkor kezdik meg, ha az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma az előre meghatározott mértékűre csökkent, és ha a fertőzési ráta is az előre kijelölt számra esett vissza.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 302 832-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. A teljes zárlat hatékonynak bizonyult, a szombaton elvégzett 14 149 teszt alapján csak 395 új fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 33 727 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja, ami közel fele az egy héttel ezelőttinek. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2190-en haltak meg Izraelben, jelenleg 1217 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 673-an súlyos állapotban vannak, és 237 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.