Koronavírus: távoktatás lesz a középiskolákban, a tanárok elégedetlenek Görögországban

COVID-19 távoktatás Görögország tanár koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Görögországban hétfőtől távoktatás lesz a gimnáziumokban és szakközépiskolákban a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt újabb legalább háromhetes országos karantén keretében.

"Nagyon rosszat tesz nekünk az intézmények bezárása" - mondta az AFP francia hírügynökségnek a középiskolai tanárok szakszervezetének az elnöke, Teodorosz Cuslosz. "A távoktatás ugyanis nem helyettesítheti a személyes jelenlétet az osztályban" - tette hozzá. A szakszervezeti vezető attól tart, hogy a görög gimnáziumok és szakközépiskolák bezárása három hétnél tovább tarthat.

A több európai országban elrendelt második szigorú és kötelező karantén mellett a kormányok nagy része az iskolák nyitva tartása mellett döntött. Ezek között az országok között van Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Írország. Görögország azonban - akárcsak a tavasszal - megelőzés céljából a középiskolai távoktatás kötelezővé tétele mellett döntött, akárcsak Románia, Olaszország, Szlovákia, Belgium vagy Ausztria. Görögországban csak az óvodák és az általános iskolák maradnak nyitva.

Tanaszisz Kikinisz, a görög tanárok szövetségének elnöke szerint a vírus terjedése miatt a bezárásuk csak idő kérdése. Kikinisz szerint az iskolák a megfelelő egészségügyi feltéteket biztosítása nélkül, túlzsúfolt osztályokkal működnek.
"Jeleztük az oktatási minisztériumnak, hogy készüljön fel erre a helyzetre" - mondta Teodorosz Cuslosz. "Tizenöt fős kis osztályokat kértünk, több tanár és kisegítő személyzet felvételét a középiskolákba, hogy elkerülhető legyen a bezárás" - tette hozzá. A szakszervezeti vezető szerint sok gimnazista lába alól már az első, tavaszi karantén idején kicsúszott a talaj. A második bezárás várhatóan csak tovább növeli majd az egyenlőtlenségeket, mert számos diáknak nincsen a távoktatáshoz sem internetje, sem számítógépe.
"Ezeket a problémákat a kormánynak a nyáron kellett volna megoldania, de ehelyett úgy tett, mintha minden rendben volna. Ez már a második hullám, de nem tudjuk, hány jön még" - hangsúlyozta a középiskolás tanárok képviselője.

Görögországban csak a múlt héten 700 diákot diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal. Egy athéni gimnazista tanárnőt, aki nem viselt maszkot a tanteremben, egyévi felfüggesztett börtönre ítéltek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.