Koronavírus: ezeknél az embereknél nagyobb a fertőződés kockázata

COVID-19 kockázat koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ázsiai származásúaknál és a fekete bőrűeknél nagyobb a koronavírussal való fertőződés kockázata, mint a fehérek esetében - állapította meg egy kiterjedt brit vizsgálat.

A fekete bőrűek kétszer akkora valószínűséggel fertőződhetnek meg, mint a fehérek, az ázsiai származásúak pedig 1,5-szer nagyobb valószínűséggel - állapították meg a Leicesteri és a Nottinghami Egyetem kutatói, miután 8 brit és 42 amerikai vizsgálatot elemeztek, melyekben összesen mintegy 19 millió koronavírusos páciens adatai szerepeltek.

A koronavírusnak a különböző csoportokra való eltérő hatása a szakértők szerint vélhetően különböző tényezőkhöz köthető, például a nélkülözéshez, a nagyobb, többgenerációs háztartásokban való együttéléshez vagy ahhoz, hogy nagyobb arányban dolgoznak olyan munkahelyeken, ahol több emberrel találkoznak, és végeznek otthonról nem végezhető munkát - írja a The Guardian című lap.

Manish Pareek, a Leicesteri Egyetem tudósa szerint az eredmények rávilágítottak, hogy sürgős szükség van ezen csoportok esetében a célzott közösségi támogatásra és annak biztosítására, hogy idejekorán megtörténjenek a megfelelő beavatkozások, az emberek időben tanácsot kérhessenek.

Az EClinicalMedicine című tudományos lapban megjelent tanulmány az első összehasonlító elemzés, mely a koronavírus különböző etnikai csoportokon jelentkező hatását vizsgálta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.