Jó hír a koronavírus-helyzettel kapcsolatban: a hét végén tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban

Csehország koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csehországban a hét végén tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombaton 4199 új igazolt fertőzést szűrtek ki, ami ezen a héten a legalacsonyabb szám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel közölt adatokból.

Egy hete, szombaton mintegy 3500-al volt magasabb a fertőzöttek száma. Tény azonban, hogy a hétvégi napokon mindig alacsonyabb a tesztek száma, mint a munkanapokon.
Csökkenő tendenciát mutatnak a járvány további mutatói is. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 129 ezer 788, mintegy háromezerrel kevesebb mint pénteken. A halottak száma mintegy 150-el, 6058-ra emelkedett. A hét elején és az azt megelőző napokban az elhalálozások napi száma rendszeresen meghaladta a kétszázat. A kórházakban 7200 személyt kezelnek, egy hete ez a szám 600-al volt magasabb. A súlyosnak minősített esetek száma változatlanul 1100 körül stagnál.

Prága, 2020. október 29. Járőröző rendőrök a prágai Károly hídon 2020. október 28-án. A koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt kijárási tilalom ezen a napon lépett életbe Csehországban. A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyüket. MTI/EPA/Martin Divisek Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek


A napi tesztek száma a héten 30-33 ezer körül mozgott, és nagyjából egynegyedük hozott pozitív eredményt. Az orvosok ezt az arányt továbbra is túl magasnak tartják.
A járvány terjedési mutatója a legfrissebb adatok szerint 0,7-re csökkent, ami szintén a helyzet javulásáról tanúskodik.
Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja az óvintézkedések fenntartását, mert szerinte a számok még mindig veszélyesen magasak.
Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szombaton úgy nyilatkozott: ha folytatódik a helyzet javulása, jó esély van arra, hogy szigorú óvintézkedések mellett december elején újra kinyithatnak az október elején bezárt üzletek és a szolgáltatások.
Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke korábban azt mondta: a kormány kérni fogja a parlamentet a november 20-án lejáró szükségállapot 30 nappal való meghosszabbításának engedélyezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.