Gyógyszerhamisítás: vírusellenesnek mondott készítményt forgalmazott egy férfi

Forrás: Shutterstock -
ellenszer vádemelés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vádat emeltek egy férfi ellen, aki engedély nélkül, gyógyszerként forgalmazott egy háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményt - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, hogy a férfit gyógyszerhamisítás bűntettével vádolja a Csongrádi Járási Ügyészség.
A Csongrádon élő férfi 2017 augusztusában Romániában alapított céget, többek között gyógyszerkészítmények gyártására. A vádirat szerint a vállalkozás nevében magyar nyelvű webáruházat hozott létre, kapcsolattartóként magát megjelölve. A weboldalon egy konyhasót, sósavat és citromsavat tartalmazó oldatot hirdetett, amely állítása szerint "a maláriát 48 óra alatt kiirtja a szervezetből", az influenzát, a baktériumokat és a vírusokat is végérvényesen eltávolítja, valamint alkalmas más fertőzések, betegségek megelőzésére és kezelésére is.

Forrás: Shutterstock

A vádlott a honlapon, a közösségi médiában videókkal is népszerűsítette a terméket, személyesen ismertetve az oldat hatásait, felhasználási módjait. A férfi a csongrádi lakásán maga csomagolta a terméket, amelyet a vevők online tudtak kifizetni. A férfi a weblap 2019. júliusi törléséig mintegy 1,2 millió forintért értékesített az oldatból.


Az ügyben - a WHO felhívását követően és egy magánszemélynek a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz érkezett bejelentése után - az országos tisztifőorvos tett feljelentést. A WHO felhívása szerint a szert 2010 után másodszor forgalmazzák és több országban káros hatások léptek fel, ezért a forgalomba hozatala közegészségügyi veszélyt hordoz. Ugyancsak bejelentéssel élt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is, kiemelve, hogy valójában a háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményről van szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.