Nem mindenkinek biztonságos hely az otthon: nőtt a gyerekek és nők elleni erőszak a járvány idején

Forrás: Shutterstock -
otthon erőszak koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fokozódott a nők és a gyermekek elleni erőszak a koronavírus-járvány idején, a korlátozási és lezárási intézkedések következtében - hívta fel a figyelmet Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi világnapja előtt két nappal, hétfőn Brüsszelben kiadott sajtóközleményében.

Emlékeztetett arra, hogy a korlátozó rendelkezésekkel párhuzamosan több uniós tagállamban vezettek be intézkedéseket a nőknek és a gyermekeknek a háztartáson belüli erőszaktól való megvédelmezésére, mint például jelszavakon alapuló segítségkérési lehetőségeket a gyógyszertárakban. Borrell arra kérte fel a tagállamokat, hogy vezessenek be ehhez hasonló mechanizmusokat.

A nők és a gyermekek elleni erőszak fokozódott a járvány idején - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


Hangsúlyozta: az Európai Bizottság ezen a héten új cselekvési tervet mutat be a nemek közötti egyenlőség előmozdításával kapcsolatban. Felszólított továbbá minden uniós tagállamot, hogy ratifikálja az isztambuli egyezményt, az első olyan eszközt a nők elleni és a családon belüli erőszak leküzdésére, amely nemzetközi szinten is jogilag kötelező erejű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.