szállópor-koncentráció koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szállópor-szennyezés növeli a koronavírussal összefüggő halálozást egy új svájci tanulmány szerint. A szállópor magas koncentrációja és az influenzajárvány súlyossága közötti kapcsolatot régóta ismerik az epidemiológusok. A Genfi Egyetem és a zürichi Műszaki Egyetem többféle tudományterületet felölelő kutatócsoportja most a finomszemcsék kiugróan nagy mennyisége és az új koronavírus fertőzőképessége közötti összefüggést vizsgálta.

Olaszországban és Franciaországban végzett kutatások szerint az új típusú koronavírus már tavaly év végén jelen volt Európában, de a megbetegedések és halálozások éles emelkedését csak idén tavasszal tapasztalták.

"Ez az időbeli eltolódás meglepő, de arra is utal, hogy a puszta emberi interakciókon kívül valami más is elősegíti a vírus fertőzőképességét, valamint az általa okozott betegség súlyosságát" - mondta Mario Rohrer. Kutatócsoportja szerint az esetszámok emelkedését a finomszemcsés légszennyezés kiugró értékei előzték meg.

Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A svájci kutatók kimutatták, hogy a finomszemcsék - különösen a 2,5 mikrométernél kisebbek - kiugróan magas koncentrációja gyulladást okozhat a légutakban, az érrendszerben és sűrűbbé teheti a vért.
"Vírusfertőzéssel kombinálva ezek a gyulladáskeltő tényezők a betegség súlyosbodásához vezethetnek. A gyulladás ezen kívül elősegíti a vírus sejtekhez tapadását is" - mondta Rohrer.
A finomszemcsék a koronavírust is szállíthatják, ezt az influenza esetében bizonyították is, egy olasz kutatás pedig az új koronavírus RNS-ét találta meg a szállópor szemcséin.

A tanulmány az Earth Systems and Environment című szaklap friss számában jelent meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.