Újabb koronavírus elleni vakcina a láthatáron: már beadták a kérelmet az engedélyezésére

Forrás: Shutterstock -
vakcina koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Moderna amerikai gyógyszergyártó hétfőn benyújtotta kérelmét a koronavírus elleni vakcinája feltételes engedélyezésére az Európai Unióban és az Egyesült Államokban.

A vállalat arról tájékoztatott közleményében, hogy már kezdeményezték az úgynevezett "rolling review", az gyorsított eljárás keretében történő engedélyeztetést az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), illetve az illetékes brit, kanadai, izraeli, svájci és szingapúri hatóságnál.

A Moderna beadja kérelmét a vakcina engedélyezésére az EU-ban és az Egyesült Államokban - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A Moderna ezzel párhuzamosan közzétette a 30 ezer résztvevővel lefolytatott kísérletek eredményeit, amelyek szerint az általuk kifejlesztett oltóanyag hatékonysága 94,1 százalékos, és nincs jele komoly biztonsági kockázatoknak. Ezt megelőzően 94,5 százalékos hatékonyságról számoltak be.
Az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech már november közepén benyújtotta engedélyeztetési kérelmét az európai és az amerikai hatóságoknál - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.