Az idei karácsony nem lehet olyan, mint eddig volt: ismertették az új intézkedéseket Olaszországban

Forrás: Shutterstock -
karácsony járvány Olaszország ünnep koronavírus intézkedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tartományok és városok közötti mozgás tiltása, a külföldi síelésből hazatérő olaszok karanténba helyezése, de az üzletek nyitva tartásának meghosszabbítása is szerepel a december 4-től életbe lépő és az ünnepek időszakára vonatkozó új járványintézkedések között, amelyeknek végleges változatát Giuseppe Conte miniszterelnök sajtótájékoztatón ismertette csütörtök este. A kormányfő szerint az idei karácsony nem lehet olyan, mint eddig volt.
Olaszországban a tartományok és városok közötti mozgás is tilos lesz az ünnepek alatt - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


Ennek ellenére december 21. és vízkereszt ünnepe, január 6. között

az egész országban tilos lesz az egyik tartományból a másikba való átutazás,

kivéve ha ez engedélyezett munkavégzés vagy súlyos egészségi indok miatt szükséges. A tilalom érvényes a más régiókban található telkekre, nyaralókba, rokonok otthonába történő utazásra is.
December 25-én és 26-án, valamint január elsején a városok, települések közötti mozgás is tiltott.

Nem oldják fel az éjszakai kijárási tilalmat, amely továbbra is este tíz órától hajnali ötig tart. December 31. éjszaka a tilalom reggel 7 óráig lesz érvényes.

December 21. és január 6. között felfüggesztik a tengerjáró hajók olaszországi kikötőkből történő indulását vagy oda érkezését. Január 6-ig zárva maradnak a sípályák.

Engedménynek számít, hogy december 4. és január 6. között az üzletek nyitva tartását este kilenc óráig meghosszabbítják.

A kereskedelmi központok december 4. és január 15. között ünnepnapokon és ünnepnapokat megelőző napokon zárva tartanak. Giuseppe Conte emlékeztetett a kormány kezdeményezésére, miszerint a december 31-ig bankkártyával vásárló olaszok költségeik tíz százalékát visszakapják, de legfeljebb 150 euró értékig.

Az enyhébben járványveszélyes sárga térségekben a presszók és az éttermek reggel öttől este hat óráig tarthatnak nyitva asztalonként legfeljebb négy vendéggel, ennél többen csak akkor foglalhatnak helyet, ha ugyanabban a háztartásban élő személyekről van szó. A közepesen járványveszélyes narancssárga és a kiemelten veszélyes vörös tartományokban a presszók és az éttermek reggel öttől este tízig kizárólag elvitelre dolgozhatnak.

A szállodák egész Olaszországban megnyithatnak azzal a feltétellel, hogy szilveszter este és éjszaka lezárják konyhájukat, és az év utolsó napján nem rendezhetnek semmilyen találkozót, ünneplést.

A külföldről Olaszországba érkezőknek tíznapos karanténba kell vonulniuk, és ez a külföldről hazatérő olaszokra is vonatkozik, például azokra, akik szomszédos országokba mennek át síelni az ünnepek alatt.

Ami az oktatást illeti, az iskolák - az olaszországi téli szünet utáni első naptól - január 7-től visszaállnak a tantermi tanításra az eddig digitálisan tanuló 14 évnél idősebb diákok esetében is. Giuseppe Conte bejelentése szerint a gimnáziumoknak és a szakközépiskoláknak a tanulók legalább 75 százaléka számára biztosítani kell a tantermi oktatást - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.