Fotókon a habzó Rába - Szakemberek szerint ez a jelenség oka

Rába Vas megye habzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Intenzív habzást figyeltek meg hétvégén a Rába folyó Vas megyei szakaszán, vízügyi szakemberek szerint természetes jelenség lehetett.

A Mi Rábánk és a környező természet elnevezésű Facebook oldalon több fotó is látható a folyó szélén összeállt piszkos habról. A jelenséget a nicki műgátnál, Szentgotthárdnál és Alsószölnöknél is tapasztalták. A kommentekben hozzászólók a hatóságok fellépését, azonnali mintavételt és laboratóriumi elemzések elvégzését sürgetik. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: az illetékes vízügyi hatóság szakemberei mintát vesznek és megkezdik a vizsgálatot.

Az MTI megkeresésére Gaál Róbert a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója közölte: vasárnap délután gátőr kollégájuk Szentgotthárdnál már csak a nyomait találta a habzásnak, néhány "pötty" úszott a vízen. Gaál Róbert tájékoztatása szerint az elmúlt napokban egy kisebb árhullám vonult le a Rábán, amely során természetes anyagok, például falevél, a folyó mentén korábban elhelyezett trágya, esetleg a holtágakban összegyűlt bomló falevél anyaga mosódhatott a vízbe, ez okozhatott a duzzasztóknál habzást. Kitért arra is, hogy az idén magyar és osztrák szakemberek közösen végeztek egy nagyon komoly vízminőségi felmérést a Rábán, amely azt mutatta, hogy nem látszik olyan terhelés amely a kétezres években tapasztaltakhoz hasonló lenne, osztrák részen a bőrgyárakból a folyóba vezetett tisztított szennyvíz értékei jóval az előírt határértékek alatt maradtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.