Koronavírus: szigorú karantént vezetnek be az ünnepekre, karácsony és szilveszter között gyakorlatilag zárva lesz Dánia

COVID-19 karantén Dánia koronavírus ünnepek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dániában szigorú karantént vezetnek be karácsonyra és az újévre, hogy gátat szabjanak a koronavírus további terjedésének - jelentette be szerdán este Mette Frederiksen miniszterelnök.

Csütörtöktől bezárnak a bevásárlóközpontok, az egyéb üzletek pedig december 25-től az élelmiszerboltok és a patikák kivételével. A még tantermi oktatásban részesülő diákokat hétfőtől hazaküldik, bezárnak a szépségszalonok és fodrászatok is.
"Egészségügyi ellátórendszerünk le van terhelve" - mondta Frederiksen. "Haladéktalanul cselekednünk kell. Sajnos nagyon komoly a koronavírus-helyzet. Az utóbbi héten 22 ezer fertőzöttet regisztráltak, összehasonlítva az azt megelőző héten azonosított 15 ezer esettel. A negyedik rizikófokozatba léptünk, amely csaknem a legmagasabbnak számít. December 25-e péntektől január 3-ig az ország gyakorlatilag zárva lesz" - hangsúlyozta.

A dán hatóságok arra számítanak, hogy az ország a járvány legsúlyosabb hónapjai előtt áll. A csaknem hatmillió lakosú országban az utóbbi 24 órában 3692-vel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Jelenleg 493 Covid-19-beteget kezelnek kórházakban, s ez a szám csak növekedhet a napokban - közölte Magnus Heunicke egészségügyi tárcavezető.

Dániában a járvány kitörése óta csaknem 120 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül 975-en hunytak el a kórban. Az országban a fertőzöttek számának hirtelen emelkedése miatt október 23-án tíz főben maximalizálták az összejöveteleket, elrendelték a köztéri maszkviselést és betiltották az este tíz óra utáni alkoholárusítást. Bezáratták a bárokat, vendéglőket, színházakat. A diákokat az ötödik osztálytól fölfelé idő előtti karácsonyi szünetet rendeltek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.