A kórházban ápolt koronavírusos betegek száma csökken, az új fertőzötteké azonban növekszik Belgiumban

Forrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand -
Belgium kórház fertőzöttek száma koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt napokban tapasztalt növekedést követően ismét csökkenésnek indult a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezelt betegek száma Belgiumban, az új fertőzöttek száma azonban a hét elején feljegyzett adatoknál 9 százalékkal magasabb.

A belga közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a hét elején feljegyzett adatokhoz képest közel kétszázzal kevesebben, 2473-an részesülnek kórházi ellátásban - írja az MTI.
Tovább csökkent a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált betegek kórházi felvételének száma is, a hét folyamán mintegy 180 embert vettek nyilvántartásba ápolási intézményekben. A héten átlagosan 2522 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírus jelenlétét, a mutató 9 százalékos növekedést mutat a hét elején közölt adatokhoz képest. A vírus belgiumi megjelenése óta 632 321 esetben jegyeztek fel fertőzést. Jelenleg 100 ezer lakosra legkevesebb 299 fertőzött jut, a mutató 10 százalékkal zsugorodott egy hét leforgása alatt.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand


Mintegy három százalékkal 91-re csökkent a vírus okozta betegség következtében naponta átlagosan elhunytak száma, a járvány megjelenése óta 18 939-en vesztették életüket Belgiumban.
A Le Soir című francia nyelvű belga napilap csütörtöki beszámolója szerint a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli szabályok megszegése miatt március óta a rendőrség közel 148 ezer eljárást indított, köztük mintegy 17 ezer esetben kiskorúak ellen. Több mint 15 ezer embert idéztek bíróság elé, és 8 ezer elmarasztaló ítéletet hoztak Belgiumban. A rendkívüli intézkedések megsértéséért, például az orrot és a szájat takaró maszk viselésének elmaradásáért vagy a gyülekezési tilalom megszegőivel szemben legkevesebb 250 eurós (mintegy 90 ezer forint) bírságot szabhatnak ki. A beszámoló szerint a kiszabott bírságok mintegy felét fizették be az érintettek.
A Luxembourg Times című angol nyelvű luxemburgi hírportál tájékoztatása szerint a helyi kormány csütörtökön rendkívüli ülésre gyűlt össze, amelyen a járvány megfékezését szolgáló intézkedések egyelőre január 10-ig tartó meghosszabbításáról szavaz. A parlament várhatóan az eddig este tizenegy órától reggel hat óráig tartó kijárási tilalom kezdetét 21 órára hozza előre. A nem alapvető cikkeket árusító üzleteknek be kell zárniuk. A bárok, éttermek, mozik és edzőtermek további zárva tartásával járó rendkívüli intézkedések érvényessége szintén meghosszabbodik. A szabályok megsértéséért kiszabott bírságok nőnek - közölték.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium legfrissebb tájékoztatása szerint a pozitív eredményt mutató koronavírus-tesztek száma a hét elején feljegyzett 3422-ről 2681-re csökkent. A diagnosztizáltak átlagéletkora egy hét alatt 39,3-ról 38,4 évre csökkent. Az aktív fertőzöttek száma 7026, a gyógyultaké egy hét alatt 33 229-ről 37 106-ra emelkedett. A hét során Luxemburgban 38 haláleset történt a koronavírus-fertőzés következtében, szemben az előző héten feljegyzett 44-gyel. Az elhunytak átlagéletkora 83 év. Jelenleg 181 embert részesítenek kórházi ellátásban, ez az adat egy hete 173 volt. Az ápoltak közül 43-an fekszenek intenzív osztályokon, míg egy hete 47-en voltak.
A nagyhercegségben a hét elején 100 ezer lakosra legkevesebb 547 fertőzött jutott, számuk jelenleg 428. A járvány megjelenése óta 45 209 esetben jegyeztek fel fertőzést Luxemburgban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.