Olvadó gleccser vizébe veszett a gleccservédő influenszer

Forrás: AFP/Martin Bernetti -
halál gleccser influenszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olvadó gleccser jéghideg vizébe veszett Vang Hsziang-csün népszerű kínai influenszer és környezetvédő, akit a közösségi médiában Glacier Bro becenéven emlegettek a gleccserek védelme iránti elkötelezettsége miatt. A BBC beszámolója szerint a 30 éves férfi egy gleccservízesés megtekintése közben az olvadó gleccser jeges vizébe zuhant december 20-án Tibet északi részén, Lhari megyében. Holttestét nem találták meg, de közösségimédia-beli profilján gyászjelentés tűnt fel.

"Fivérem immár örökre kedvenc vízesésében nyugszik. Egész életében megszállottja volt a gleccsereknek, az életét adta értük. Ez a legjobb végső nyughely számára" - olvasható a nekrológban. Egy, a kínai közösségi médiában terjedő videón látszik, amint Vang egy sziklára felmászva elveszíti az egyensúlyát egy vízesés lábánál, majd a gyors sodrású jeges vízbe esik. Az influenszert jól ismerték a gleccserek világát bemutató és a figyelmet a klímaváltozás következményeire felhívó videóiról.
A keresésére indult mentőcsapat egyik tagja azt mondta a Global Times című angol nyelvű kínai lapnak, hogy Vang Hsziang-csün valószínűleg egy jégtábla alá sodródott, ahonnét "szinte lehetetlen" élve kikerülni.

Illusztráció Forrás: AFP/Martin Bernetti


A szecsuani születésű influenszer gleccserek tucatjait járta be, videói, amelyeken jégmezőkön botladozva lelkendezve számol be gleccserbarlangok és -alagutak felfedezéséről, gyorsan népszerűek lettek a világhálón.
Vang Hsziang-csün hét év alatt több mint 70 gleccsert fotózott le, és felszólalt egy klímaváltozással foglalkozó ENSZ-konferencián is
"Csak a helyszínen lehet igazán látni, milyen gyorsan olvadnak a gleccserek" - mondta korábban egy interjúban, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.