A WHO jóváhagyta a PfizerBioNTech vakcina vészhelyzeti alkalmazását

Forrás: AFP -
vakcina WHO koronavírus Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását. Ez a vakcina az első, amely elnyerte a világszervezet jóváhagyását. A Twitteren közzé tett bejelentés leszögezi: a pandémia elleni küzdelemben kulcsfontosságú, hogy a világon mindenki hozzáférhessen a vakcinákhoz.

A jóváhagyás egyúttal az ENSZ Gyermekalapjának is lehetővé teszi a vakcina beszerzését annak érdekében, hogy a szervezet szétoszthassa azt a szükséget szenvedő országokban. Mariangela Simao, a WHO főigazgató-helyettese közleményben méltatta a döntést, és az oltóanyag-ellátás bővítését sürgette.

A világszervezet részéről leszögezték azt is, hogy mivel az oltóanyagot mínusz 60 és 90 fok közt kell tárolni szállítás közben, minden támogatást meg kívánnak adni a fejlődő országoknak a hatékony szállítási terv kidolgozásához.

A WHO által létrehozott COVAX program régóta szorgalmazza a védőoltás méltányos elosztását, és fellép annak érdekében, hogy a kis és közepes jövedelmű országok egyenlően részesüljenek a koronavírus elleni vakcinákból.
Az amerikai Pfizer és a német BioNtech védőoltását már több országban, köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában is jóváhagyták, az Európai Bizottság pedig december 21-én engedélyezte az oltóanyag forgalomba hozatalát.

A Pfizer/BioNtech november 18-án azt közölte a világgal, hogy vakcinája hatékonysága 95 százalékos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.