Január 4-től lazítanak a szigorításokon a kedvező járványügyi adatok miatt, ezek a szigorítások szűnnek meg Bulgáriában

Forrás: AFP/Nikolay Doychinov -
koronavírus Bulgária
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bulgáriában január 4-től megnyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait köszönhetően annak, hogy sikerült megfékezni a koronavírus-járvány terjedését - jelentette be Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter a válságstáb heti sajtótájékoztatóján Szófiában. A tárcavezető tájékoztatása szerint a gyógyultak száma meghaladja az új fertőzöttekét és a halálozások száma is csökkenő tendenciát mutat.

A bölcsődék, óvodák és a negyedik osztállyal bezárólag az iskolák január 4-én újranyithatnak. A testület ugyanakkor figyelmeztetett, hogy amennyiben ismét megugrana a fertőzöttek száma az országban, úgy újból be kell majd zárniuk.

Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Bulgária a részleges karantént január végéig lazább változatban meghosszabbította. A hotelekben működő éttermek például december 22-től megnyithattak a szállóvendégek előtt. A múzeumok, képtárak és mozik januártól 30 százalékos kapacitással fogadhatnak látogatókat, illetve nézőket. A korlátozások alól mentességet élveznek a patikák, élelmiszerüzletek, bankok és biztosítók. A benzinkutak is nyitva tarthatnak.

A 6,9 millió lakosú Bulgáriában jelenleg 75 370 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Számuk egy héttel korábban még 82 443 volt.
Az utóbbi 24 órában 1729 ember szervezetében mutatták ki a vírust, és 110-en hunytak el, miközben 2933 embert nyilvánítottak gyógyultnak.
A járvány kitörése óta 7515 ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe.
Bulgáriában eddig 4608 embert oltottak be a Pfizer/BioNTech-vakcinával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.