Ausztriában január 24-éig tart a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat.

Az osztrák kormány eredeti terve az volt, hogy aki tesztelteti magát és január 16.-án és 17.-én negatív eredményt produkál az már másnaptól látogathatja a megnyitott kereskedelmi és vendéglátóegységeket. Mivel azonban a parlament tartományi küldöttekből álló, kisebb létszámú felsőháza, nem szavazta meg a tervezetet, a kormány kénytelen volt a teljes zárlatot egy héttel meghosszabbítani.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock


A nyitás konkrét menetrendjéről és a tervezett tömeges tesztelésről még tárgyalásokat folytatunk mind az ellenzékkel, mind a tartományi vezetőkkel.
- jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter, aki közölte, hogy Ausztriában is azonosították a SARS2 koronavírus angliai mutációját. Négy személynél - akik közül három gyermek - a brit mutációt, egy 30 éves hölgynél ennek dél-afrikai variánsát mutatták ki.

Mindegyiküket még a repülőtéren tesztelték, így derült ki, hogy a mutáns vírussal van dolguk. Éppen ezért a kontaktkutatás is egyszerűbb volt, és mint kiderült, a családtagok közül senki nem fertőződött meg. - tette hozzá a miniszter.

Forrás: MTI