II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg is megkapta a koronavírus elleni oltást

Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe -
Fülöp herceg koronavírus II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit uralkodó és férje is megkapta az új típusú koronavírus elleni oltást - közölte szombaton a Buckingham-palota. A hivatalos tájékoztatás szerint II. Erzsébet királynőnek és Fülöp edinburghi hercegnek a királyi család windsori rezidenciáján adták be a vakcinát. II. Erzsébet királynő áprilisban tölti be 95. életévét, Fülöp herceg júniusban 100 éves lesz.

Az uralkodói házaspár így a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága által felvázolt elsőbbségi lista második sürgősségi csoportjába tartozik az idősotthonok lakói és gondozóik után.
A lista 25 oldalas útmutatója korosztályok, foglalkozás és egészségi állapot szerint sorolja veszélyeztetettségi csoportokba a lakosságot. A lista élén az idősotthonokban lakók és az otthonok gondozószemélyzetének tagjai, utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi és a szociális ellátó szolgálatok dolgozói következnek a krónikus egészségi gondokkal küszködő betegekkel együtt.
Az udvar illetékese hangsúlyozta: a királynő a további találgatások elkerülése végett személyesen döntött úgy, hogy hozzák nyilvánosságra az ő és férje beoltásának hírét.

Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

A brit sajtóban az utóbbi időszakban folyamatosak voltak a találgatások arról, hogy II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg megkapja-e a koronavírus elleni oltást, és ha igen, ennek hírét nyilvánosságra hozzák-e. Az udvar illetékesei korábban többször is jelezték, hogy az uralkodói házaspár nem szeretne kivételes, soron kívüli elbánást.

Károly trónörökös, a királynő és az edinburghi herceg 72 esztendős elsőszülött fia - aki majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - nemrégiben maga is hangsúlyozta, hogy jóval az elsőbbségi listán szereplő legveszélyeztetettebb csoportok után következik, és szintén kivárja sorát.

Károly herceg az idősotthonok lakói és gondozóik, a 80 éven felüliek, az egészségügyi ellátás első vonalában dolgozók, a 75 éven felüliek, valamint az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett 70 éven felüliek után kerül sorra az oltási listán. A trónörökös tavaly tavasszal már túlesett a koronavírus okozta Covid-19 betegségen, de csak enyhe tünetei voltak és rövid idő alatt felépült. A Buckingham-palota - a királynő első számú londoni rezidenciája és hivatala - nem közölte, hogy az uralkodói házaspár melyik oltóanyagot kapta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.