Tovább szigorítanak a szomszédban: negatív teszttel lehet csak munkába menni

Forrás: AFP/Vladimir Simicek -
COVID-19 teszt koronavírus Szlovákia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szlovákiában újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be vasárnap esti sajtóértekezletén Igor Matovic miniszterelnök.

A tömeges tesztelés hétfőn indul - mondta el Matovic a kormány rendkívüli ülését követően: "Úgy döntöttünk, hogy a kijárási korlátozások és a tömeges tesztelés ideális kombinációját választjuk" - hangsúlyozta a kormányfő.

A legfontosabb szigorítás, hogy a tömeges tesztelést követő tizenkét napos időszakban csak negatív teszteredmény birtokában lehet majd munkába menni, a többieknek otthon kell maradniuk. Mostanáig a munkába járás az egyike volt a kijárási tilalmak alól felmentést adó általános kivételeknek.
Negatív teszteredmény nélkül sem kirándulni, sem postára menni nem lehet majd.

Tesztelés Szlovákiában Forrás: AFP/Vladimir Simicek


Marek Krajcí egészségügyi miniszter elmondása szerint az önkéntes alapú tömeges tesztelés a tervek szerint január 26-ig tart. A negatív Covid-teszttel nem rendelkezőkre vonatkozó kijárási korlátozások pedig január 27-től várhatóan február 7-ig lesznek érvényben, s ezeket csak akkor oldják fel hamarabb, ha a kórházban ápolt Covid-betegek száma 2500 alá esik. A vasárnap közölt adatok szerint jelenleg 3067 embert ápolnak a szlovákiai kórházakban koronavírusos megbetegedéssel, számuk decembertől folyamatos emelkedést mutat. A járványban eddig elhunytak száma a hét végére 3474-re emelkedett.
A négypárti szlovák koalíció a múlt héten képtelen volt megállapodni az újabb járványellenes intézkedések csomagjáról, médiajelentések szerint elsősorban az országos tesztelés hasznosságáról a kormányon belül zajló vita miatt.

Az 5,5 milliós Szlovákia tavaly novemberben nagy nemzetközi feltűnést keltett azzal, hogy tömeges tesztelésre hívta szinte minden 10 év feletti lakosát. A miniszterelnök kezdetben azt gondolta, hogy ez alternatívája lehet a gazdaságot bénító szigorú korlátozó intézkedéseknek, utóbb azonban elismerte, hogy közben egyre nőtt a járványkórházak túlterhelődésének veszélye.

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) és más egészségügyi szervezetek bírálták az egészségügyi rendszer forrásainak értelmetlen felhasználását, azzal érvelve, hogy a többségükben egészséges emberek tömeges tesztelése csak további terheket rak az amúgy is túlfeszített rendszerre.
Marián Kollár, a kamara elnöke csütörtökön a TASR hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: a jelenlegi szlovákiai helyzetben a koronavírus elleni harc eszköze inkább a korlátozások fenntartása, illetve a járványfészkekben megvalósított tesztelés kombinációja lehet, közben pedig az oltási kampány előkészítésére kellene összpontosítani az erőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.