Majdnem 60 százalékkal gyorsabban olvad a Föld jege, mint 30 éve

Forrás: Hannes Grobe/Wikipedia -
klíma katasztrófa Grönland gleccser Föld jégolvadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mintegy 57 százalékkal gyorsabban olvad a Föld jege, mint három évtizeddel ezelőtt egy hétfőn megjelent tanulmány szerint.

A becslések szerint összesen nagyjából 28 millió köbkilométer tengeri tengeri jég, jégmező és gleccser jege olvadt fel az 1990-es évek közepe óta. A jégolvadás éves üteme most körülbelül 57 százalékkal gyorsabb, mint három évtizede - írták a tudósok a The Cryosphere című szaklap hétfőn megjelent számában.
"Még minket is meglepett, megkora volt a növekedés mindössze 30 év alatt" - kommentálta az eredményeket Thomas Slater, a brit Leedsi Egyetem glaciológusa. Akiket a gleccserek látnak el ivóvízzel vagy akiknek a téli tengeri jég védi a part menti házait a viharoktól, azok számára a helyzet régóta egyértelmű, ma azonban már a fagyott világtól távol élőknek is kezdi felkelteni a figyelmét - tette hozzá.

A Déli-sarkvidéken, Grönlandon és a magas hegységekben olvadó jég annyi vízzel növelte a globális tengerszintet ebben a három évtizedben, hogy az átlagosan 3,5 centimétert emelkedett.
A hegyvidéki gleccserek az éves jégolvadás 22 százalékát tették ki, ami azért feltűnő, mert a hegyi jégfolyamok csak nagyjából egy százalékát teszik ki a szárazföldi jégborításnak a professzor szerint.
Az Északi-sarkvidék nyári tengerijég-olvadása is új rekordokat közelít: több mint negyven év műholdas felvételei alapján tavaly a második legkisebb kiterjedésű volt. Ahogy a tengeri jég eltűnik, a helyén maradó sötét vízfelület elnyeli a napsugarakat ahelyett, hogy visszaverné őket a légkörbe, mint a világos jég. Ez az úgynevezett arktikus amplifikáció, ami még jobban növeli a térség hőmérsékletét.
A világ légkörének hőmérséklete körülbelül 1,1 Celsius-fokkal nőtt az ipari forradalom előttihez képest, az Északi-sarkvidék melegedési üteme azonban az utóbbi 30 évben több mint kétszerese volt a globális átlagnak.

A brit kutatócsoport 1994 és 2017 közötti műholdas adatok, helyszíni mérések és számítógépes modellek alapján azt kalkulálta, hogy az 1990-es években a Földön évente átlagosan 800 ezer, míg legújabban 1,2 millió köbkilométer jég olvadt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.