Szerdán érkezik hazánkba a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer járványhelyzet új MTI koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdán érkezik a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer Magyarországra, a készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja - nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatornának.

Vályi-Nagy István azt mondta, hogy a

készítmény egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön.

A készítményt az igazolt megbetegedés után egy héttel, maximum tíz nappal lehet beadni azoknak a betegeknek, akiknél nagy a kockázta a betegség súlyos lefolyásának, de még nem kerültek kórházba - ismertette.

Szerdán érkezik a bamlanivimab nevű gyógyszer Magyarországra (A kép illusztráció) Forrás: AFP/Oliver Bunic

Hozzátette:

a gyógyszert egyórás infúzió formájában, járóbeteg-ellátás keretében kell beadni. Azt, hogy ki kapja meg a gyógyszert, az orvosok döntik el.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a szert Amerikában már bevezették, és sok ember meg is kapta már. Magyarországon először a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben próbálják ki egy-két hétig, majd fokozatosan bevezetik más intézményekben is - közölte, hozzáfűzve: a készítményből három ütemben több mint hatezer adag érkezik Magyarországra, de ha a későbbiekben többre lesz szükség, újból lehet belőle rendelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.