Döntött a kormány - Ekkor jöhet a korlátozások enyhítése: először a vendéglátóhelyeket nyitják majd ki

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
Kormányinfó Magyarország koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kormányinfón ismertette Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a kormány legfrissebb döntéseit a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban. 

November 7. óta vannak érvényben az aktuális korlátozások – így a kijárási tilalom este 8 után, a maszkviselési kötelezettség, a gyülekezési tilalom, az éttermekre, szállodákra, rendezvényekre vonatkozó szabályok – Magyarországon, ezeket a kormány már kétszer meghosszabbította, legutóbb február 1-ig.

Most Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült kordában tartani a járvány terjedését. Az európai szabályok sok esetben szigorúbbak, mint a magyar. El akarjuk kerülni a harmadik hullámot, de ezért fenn kell tartani a mostani szabályokat.

Az egészségügyre háruló teher lényegesen kisebb, mint két-három hónapja - mondta a miniszter.

Gulyás elmondta, hogy a jelenlegi szabályok március 1-ig maradnak hatályban.

Éppen ezért a kormány azt kérte az Országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

Gulyás Gergely Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ha a járvány terjedése tovább csökken, akkor van esély enyhítésre, a másik lehetőség pedig, ha kellő számú vakcina érkezik - mondta Gulyás. A kormány a lehető legtöbb vakcinát akarja beszerezni. Az unióból érkező vakcinák száma nagyon kevés - tette hozzá.

A vendéglátóhelyekről azt mondta, hogy mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítására. Eddig 27 milliárd forintot fizettek ki - tette hozzá.

Először a vendéglátóhelyeket nyitják majd ki, ha lazítás lesz. Ehhez azonban vakcina kell

- mondta a miniszter.

A kormány folyamatosan konzultál azokkal a szakemberekkel, akik alapján a kormány dönt. Teljes a konszenzus a jelenlegi szabályok megtartása mellett - mondta Gulyás. A legfontosabb, hogy oltóanyagot kell beszerezni. Adott esetben lehet majd olyan szabályozás, amikor maszkban lehet majd lenni a vendéglátóhelyeken - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.