Ő lehetett az első koronavírus-fertőzött a világban: folyik a kutatás

Kína COVID-19 Vuhan koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb helyszíneken, többek között egy kórházban vizsgálódtak az Egészségügyi Világszervezetszakértői szombaton a kínai Vuhanban, a koronavírus-világjárvány feltételezett kiindulási helyén.

A WHO küldöttsége, amelynek tagjai többek között állategészségügyi, élelmiszerbiztonsági és járványügyi szakemberek, valamint virológusok, a kínai hatóságok által rájuk rótt 14 nap kötelező karantén után pénteken kezdték kutatni a koronavírus pontos eredetét a kínai nagyvárosban.
Szombaton felkeresték a Jinyintan kórházat, amely a 11 milliós közép-kínai metropolisz egyik első olyan kórháza volt, ahol koronavírusos esetekkel találkoztak. "Az otthoni intenzív terápiás orvosokéhoz nagyon hasonló sztorikat hallottunk" - írta a Twitteren Marion Koopmans holland virológus, a WHO-küldöttség tagja.

Előzőleg a WHO közölte: szakértői fel fognak keresni több kórházat és azt a Huanan halpiacot is, amelyet összefüggésbe hoztak a világon a legelső koronavírusos esetekkel. A szakemberek beszélnek Kínában tudósokkal, orvosokkal és az első betegekkel is.

A WHO szakmai vizsgálódása politikai töltetet kapott, miután Kína váltig hangoztatja: nem követett el hibát közvetlenül a vírus megjelenése utáni első, kritikus időszakban. Ugyanakkor egy helyszíni látogatás alapján aligha tudja majd a WHO megállapítani a vírus pontos eredetét. Ehhez feltehetően több évi kutatásra, állatokból vett mintákra, génelemzésre és járványtani vizsgálatokra lesz szükség.

Az egyik hipotézis szerint a vírust egy orvvadász adhatta át piaci árusoknak, akik behurcolták Vuhanba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.