Kiderült, mennyire veszélyes a koronavírus dél-afrikai variánsa

COVID-19 dél-afrikai variáns koronavírus variáns
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dél-afrikai koronavírus-variáns terjedési tulajdonságai alapján nem valószínű, hogy ez a változat válna a legelterjedtebbé Nagy-Britanniában - mondta hétfőn Jonathan Van Tam angliai tisztifőorvos-helyettes.

A Downing Streeten tartott sajtóértekezletén Van Tam professzor leszögezte: a brit koronavírus-járvány domináns okozója a Délkelet-Angliában tavaly azonosított kenti változat, és bőséges mennyiségű vizsgálati adat utal arra, hogy e variáns ellen hatékonyak a brit oltási kampányban jelenleg használt vakcinák is. Hozzátette: ellentétben a brit sajtóban kissé ijesztő szalagcímek alatt megjelent értesülésekkel, valószínű az is, hogy a Nagy-Britanniában legnagyobb számban használt Oxford/AstraZeneca-oltóanyag a dél-afrikai koronavírus-variáns esetében is alkalmas a súlyosabb megbetegedések kialakulásának megakadályozására.

Covid-19 molekula Forrás: AFP/Juan Gaertner/Science Photo Libr


Az angliai tisztifőorvos-helyettes elmondta azt is, hogy a többi vakcinagyártó, amelyekkel a brit kormány szintén kapcsolatban van - a Pfizer/BioNTech, a Janssen és a Novavax - előzetes, klinikai vagy szerológiai vizsgálati adatokat tett közzé oltóanyagairól a dél-afrikai variánssal összefüggésben.
Ezeket a vizsgálati anyagokat egységes csomagként kezelve bízni lehet abban, hogy e vakcinák a dél-afrikai vírusváltozat esetében is jelentősen csökkentik a súlyos megbetegedések számát, még akkor is, ha a fertőződések megakadályozásában esetleg valamivel kevésbé hatékonyak - fogalmazott Van Tam professzor.

A dél-afrikai variánst eddig mindössze 147 páciens koronavírus-szűrővizsgálati leletében azonosították Nagy-Britanniában. Ezzel kapcsolatban Jonathan Van Tam elmondta: a dél-afrikai változatnak semmiféle olyan kifejezett terjedési tulajdonsága, fertőzőképességi előnye nincs a többi koronavírus-variánshoz képest, amely miatt azt kellene feltételezni, hogy a következő hónapokban ez a változat válik a domináns koronavírus-típussá.

Az angliai tisztifőorvos-helyettes mindezek alapján nyomatékosan kérte, hogy senki ne halogassa a koronavírus elleni oltás beadatását abból a meggondolásból, hogy majd inkább a dél-afrikai variánsra átdolgozott - a gyártók által őszre kilátásba helyezett - vakcinákat adatja be magának.
Elmondta: amikor kész lesz a módosított oltóanyag, mindenki újraoltathatja magát, és azoknak, akik a jelenlegi vakcinák mindkét dózisát megkapják, a dél-afrikai és egyéb vírusvariánsokra átdolgozott későbbi oltóanyagokból már csak egy adagra lesz szükségük.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.