Hiába a foglalási dömping, mégsem nyithatnak az olaszországi sípályák

Olaszország COVID-19 nyitás koronavírus sípálya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy korábban megírtuk, az olasz sípályák nyitni szerettek volna február közepén, annak ellenére, hogy egyes tartományokban szigorították a járványügyi intézkedéseket. Am az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza nem engedélyezte ezt, és március 5-ig meghosszabbította a zárva tartásukat - közölte a tárca vasárnap este.

A miniszter azonnali rendelkezéssel hatályon kívül helyezte a sípályák megnyitásáról szóló döntéseket, amelyeket a tartományok hoztak még az előző kormány intézkedései alapján. A tavaszi szünetre már rengeteg foglalás érkezett, sokan utaztak volna síelni, teltházról beszéltek.
Többek között az alpesi Lombardia, Piemonte, Friuli Venezia Giulia és Veneto régió február 15-től tervezte újra nyitni a lassan egy éve lezárt sípályákat. Az egészségügyi hatóságok nem támogatták a síturizmus újra indítását az új koronavírus mutációinak, különösen a nagy britanniai variáns erőteljes terjedése miatt, amely elsősorban az észak-olaszországi térségeket érinti. A régiók tiltakoztak a minisztérium utolsó pillanatban érkezett tiltása miatt.

Daniele D'Amario a régiók tanácsának idegenforgalmi felelőse hangoztatta, hogy hatalmas veszteségről van szó, mivel az olasz Alpokban minden készen állt a turisták biztonságos fogadására. Kiemelte, hogy a sípályák megnyitását az egészségügyi minisztérium az utóbbi hónapokban már négyszer elhalasztotta, most pedig az utolsó pillanatban ismét leállította.
A téli üdülőhelyként ismert piemonti Bardonecchia polgármestere Francesco Avati viccnek nevezte Róma tétovázását. Kijelentette, komolyabbnak tartja Franciaországot, ahol lezárták a sípályákat, és nem áltatják az ágazatban dolgozókat.

A gazdasági fejlesztésért felelős Giancarlo Giorgetti, a Liga párt szombaton munkába állt minisztere szerint a síszezonnak ezzel vége. Giorgetti azonnali anyagi segítséget szorgalmazott az észak-olaszországi síturizmusnak. Megjegyezte, hogy az eddig ígért 4,5 milliárd euró állami forrás nem elegendő.

Az ágazat évi 12 milliárd euró forgalmat bonyolít le, és a sípályák térségében működő vendéglátást is számolva, 400 ezer embernek ad munkát. Az olaszországi síturizmus évente 4 millió vendéget fogad, egyharmadukat december és január között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.