Átverés! Ne dőlj be a netes oltási kalkulátornak

Forrás: AFP/Jeff Pachoud -
átverés vakcina oltási kalkulátor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valótlan adatokat közöl.

Futótűzként terjed a neten egy olyan program, ami - elméletileg - kiszámolja, hogy mennyi ideig kell várinuk a regisztráltaknak a vakcinára. A program szerint sokan csak 2022-ben vagy 2023-ban fogják megkapni az oltást, ez pedig sokakból kétségeket váltott ki.

A Ripost munkatársai utánajártak a kérdésnek, és kiderítették, mennyire hihetünk ennek a kalkulátornak - nem meglepő módon arra a következtetésre jutottak, hogy semennyire.

Képünk illusztráció. Forrás: AFP/Jeff Pachoud

"Ezt a kalkulátort sem kormányzati, sem egészségügyi hivatalos szerv nem ismerte el. Az alapja egy kész program, ami fix matematikai logaritmusok alapján számol, a készítőknek kell megadni ehhez adatokat. De a működését megvizsgálva látszik, hogy nem képes a folyamatosan változó tényezőkkel számolni - azaz, az oltások számának növekedését nem tudja, csak ha ezt az adatot újra és újra frissítik. Ez viszont, úgy tűnik, egyelőre nem történt meg" - olvasható a Riposton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.