Franciaországban megtarthatják a fesztiválokat: ezzel a feltétellel

Forrás: Shutterstock -
fesztivál Franciaország Roselyne Bachelot
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megtarthatók a nyári fesztiválok Franciaországban, de a koronavírus-járvány miatt koncertenként maximum ötezer fős, ülő közönség előtt - jelentette be csütörtökön Roselyne Bachelot kulturális miniszter, miután a szakma képviselőivel egyeztetett.

"Az általános keretekről egy kicsit többet tudunk, de még sok minden nem világos. Ami biztos, az az, hogy a 2021-es fesztiválszezon más lesz, mint az eddigiek"

- mondta Aurélie Hannedouche, az egyik legjelentősebb zenei szakszervezet, az Sma képviselője.
A miniszter azt is bejelentette, hogy egy 30 millió eurós támogatási alapot hoznak létre a fesztiválok megsegítésére.Az összegből a rendezvényeiket lemondani kényszerülő fesztiválok, de azok is részesülhetnek, amelyek alkalmazkodnak a járványügyi korlátozásokhoz.

"Ez egy nyitó összeg, az alapot növelni tudjuk, amennyiben szükséges"

- mondta a tárcavezető. A kormány 15 millió eurós támogatást is bejelentett a fesztiválok eseményeinek rögzítésére. Az egyik legjelentősebb zenei fesztivál, a breton Carhaix településen júliusban megrendezésre kerülő Vieilles Charrues szervezői jelezték, hogy készek alkalmazkodni az új szabályokhoz. A zenei rendezvényen 2019-ben 270 ezren vettek részt. A még nem tisztázott kérdések közé tartozik a vendéglátói zónák (bárok, éttermek) engedélyezése, amely elsősorban azon múlik, hogy a kormány mikor és milyen formában fogja engedélyezni az ágazat újraindulását.

Franciaországban ötezer résztvevővel megtarthatók a nyári fesztiválok Forrás: Shutterstock

"Szeretnénk idén nyáron megszervezni a fesztiválokat, de nem bármi áron, erős megszólalást várunk a köztársasági elnöktől vagy a miniszterelnöktől, azért, hogy elkötelezzék magukat a kulturális szféra újraindítása iránt"

- mondta Aurélie Hannedouche.Jérome Tréhorel, a Vieilles Charrues igazgatója elmondta, hogy a kulturális miniszter mostantól havonta kíván a fesztiválszervezőkkel egyeztetni a járványhelyzet alakulásáról.

"Lehet, hogy álló nézőkkel is meg lehet majd a fesztiválokat rendezni, ha az egészségügyi helyzet javulni fog"

- tette hozzá.

"Nagyon féltem attól, hogy semmilyen bejelentés nem lesz, illetve hogy teljesen megtiltják a nyári fesztiválokat"

- hangsúlyozta Tréhorel. A párizsi Solidays fesztivál, ahol 2019-ben 228 ezren jártak három nap alatt, viszont már a csütörtöki egyeztetés előtt lemondta az idei rendezvényt. A Solidays a bevételét ugyanis az AIDS elleni akciókra fordítja, és a szervezők attól tartanak, hogy idén nem tudják rentábilisan megszervezni a fesztivált. A koronavírus-járvány miatt tavaly nyáron szinte minden nyári zenei fesztivál elmaradt Franciaországban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.