Kiderült: ez csökkentheti a koronavírus elleni vakcina hatását

Forrás: Thinkstock -
vakcina oltás mentális betegség stressz koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mentális betegségek nem csak az immunrendszerünket rombolják le, de egyes gyógyszerek hatóanyagainak a felszívódását is csökkentik.

A depresszió, a stressz, és a mentális betegségek sajnos a legtöbb esetben nem csak fizikai tüneteket produkálnak, de megakadályozzák azt is, hogy egy-egy hatóanyag megfelelően felszívódjon a szervezetünkben.

A kép: illusztráció Forrás: Thinkstock

A mentális panaszok nem csak a koronavírus tüneteit képesek súlyosbítani, de sajnos a vakcina hatékonyságát is visszavethetik - írta a Psychological Science.

"A koronavírusnak - a fizikai tüneteken túl - ugyanolyan nyugtalanító mentális hatásai is vannak, amelyek szorongást és depressziót okoznak. Az ilyen érzelmi stresszorok befolyásolhatják az ember immunrendszerét, ronthatják a fertőzések elhárításának képességét."

- nyilatkozta Annelise Madison, az Ohio Állami Egyetem kutatója. A jó hír az, hogy

a már forgalomban lévő vakcinák közel 95% -os hatékonyságúak,

emellett néhány egyszerű dolog, mint a rendszeres mozgás, vagy egy a terápia nagyban javíthatják a mentális egészség - fejtették ki a kutatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.