14-16 órát dolgoztatta éhbérért szakácsait egy budapesti étteremtulajdonos

Forrás: Shutterstock -
étterem éhbér rendőrség étteremtulajdonos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy pakisztáni étteremtulajdonos Magyarországra csalta, majd a fővárosban éhbérért dolgoztatta szakácsait.

A nyomozás adatai szerint egy pakisztáni nő munkát ajánlott honfitársainak Budapesten működő éttermében. Két pakisztáni szakáccsal állapodott meg, hogy munkájukért a béren felül szállást is ad, valamint Magyarországra történő utazásuk költségeit is kifizeti, amit majd részletekben törleszthetnek - adta hírül a Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapján.

A két férfi 2019-ben néhány hónap különbséggel érkezett Budapestre. Őket munkaadójuk csepeli háza pincéjében szállásolta el. Irataikat elvette, napi 14 -18 órát dolgoztatta őket, a megbeszélt bérnek pedig csak töredékét fizette.

megfélemlítés zsarolás illusztráció Forrás: Shutterstock

A szakácsokat a nő fenyegetéssel tántorította el attól, hogy segítséget merjenek kérni. Többek között azzal félemlítette meg őket, hogy ha a hatósághoz próbálnak fordulni, lopással vádolja meg, és börtönbe juttatja őket, de azt is állította, hogy vissza fogja vonatni a vízumukat, és kitoloncolásuk után a tönkre fogja tenni Pakisztánban élő családjaik életét is.

A XXI. kerületi rendőrök egy másik eljárás kapcsán szereztek tudomást a szakácsok életkörülményeiről, és nyomozást indítottak az étteremtulajdonos ellen. A nyomozók 2020. június 16-án gyanúsították meg a pakisztáni nőt - olvasható a rendőrség közleményében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XXI. Kerületi Rendőrkapitánysága az emberkereskedelem bűntett miatt folytatott eljárásban a szükséges nyomozati eljárási cselekményeket elvégezte, az iratokat az illetékes ügyészségnek adja át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.