Rossz hírt közölt a WHO a koronavírussal kapcsolatban: "csalódottságra adnak okot, meglepetésre nem"

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
WHO koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mintegy hét hét után világszerte most először ismét emelkedik az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - közölte az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója hétfőn.

Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz rámutatott, hogy a növekvő számok "csalódottságra adnak okot, meglepetésre nem".

Kiemelte, hogy világszerte mindenhol nőnek a számok, kivéve Afrikában és a Csendes-óceán nyugati térségében. Szerinte ennek fő oka az új vírusmutációk terjedése, az emberek éberségének lankadása és a járványellenes korlátozások lazítása lehet. Utóbbinak - mint mondta - még nem jött el az ideje.
Tedrosz leszögezte, hogy a védekezésben nem lehet kizárólagosan a vakcinákra támaszkodni, rendkívül fontos továbbra is az alapvető higiéniai szabályok betartása.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Üdvözölte, hogy a koronavírus-vakcinák igazságosabb globális szétosztását szolgáló COVAX program keretében megindult az egészségügyi dolgozók oltása a hátrányosabb helyzetű régiókban is, elsőként Ghánában és Elefántcsontparton.
Aláhúzta: május végéig a tervek szerint 237 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot szállítanak le 142 szegény és közepes jövedelmű ország számára.
"Sajnálatos, hogy ez csaknem három hónappal azután lesz, hogy a leggazdagabb országok megkezdték az oltási kampányukat" - fogalmazott

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.