Elárulta az EU, hogy mikorra tervezik a vakcinaútleveleket

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
vakcina útlevél oltás utazás Európai Bizottság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az EU nagyon szeretne mihamarabb döntést hozni a vakcinaútlevelekkel kapcsolatban, mivel a turizmusra épülő országok többsége hamarosan újraindítanák a turizmust.

Az Európai Unió célja az, hogy

március 17-ig bemutassák a kidolgozott vakcinaútlevél tervezetét és együttműködjön a nemzetközi szervekkel azért, hogy a kitalált rendszer az Unión kívül is működhessen.

A tervek szerint az útlevélen nem csak az oltottság szerepel majd, hanem a még be nem oltott személyek koronavírus-tesztjeinek eredménye és a fertőzésen átesettek gyógyulási információi is.

A kép illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az útlevéllel kapcsolatban azonban vannak fenntartások is. Az egyelőre nem világos, hogy a beoltott személyek fertőzőképesek-e, továbbá több ország, többek között Franciaország és Belgium is jelezte, hogy igazságtalannak tartaná azt, ha csak a beoltottaknak engedélyeznék a nemzetközi utazgatást - írja a Bors.

Az EU azonnal reagált is fenti felvetésekre: kijelentették, hogy

mindenképpen el akarják kerülni a megkülönböztetést, és elmondták, hogy az európai országok természetesen maguknak határozhatják meg az országukba való beutazás feltételeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.